În noul an, pe banca acuzaţlor. Preşedinta CSP învinuită de abuz în serviciu în privinţa unei ex-deputate şi a unor foşti şi actuali procurori

Julieta Saviţchi
31/12/2021
Angela Motuzoc Cotidianul.md

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a trimis în judecată un dosar contravenţional pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu pe numele preşedintei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc. Dosarul a fosst pornit în baza plângerilor ex-deputatei Inga Grigoriu, procurorului anticorupţie, Mihail Ivanov, şi a foştilor procurori Dorin Compan, Viorel Morari şi Roman Statnîi.

CNA a constatat, în urma investigaţiilor, elementele contravenţiei prevăzute de articolul 313 din Codul Contravenţional în faptele relatate în toate cele cinci plângeri depuse pe numele Angelei Motuzoc. Constatările au fost comasate într-un singur dosar care a fost expediat în instanţă pentru adoptarea deciziiei privind aplicarea sancţiunii.

Inga Grigoriu a precizat că este vorba de o sesizare privind procurorul general, Alexandr Stoianoglo, pe care Motuzoc a lăsat-o fără examinare. ,,În calitate de deputat, am solicitat CSP să investigheze informaţiile privind retragerea învinuirilor lui Veaceslav Platon şi trecerea activelor unor companii controlate de către afacerist pe numele soţiei lui Stoianoglo. Am primit un răspuns ambiguu din partea Angelei Motuzoc, pe când aceasta urma să pună în discuţie sesizarea la şedinţa CSP”, a precizat Inga Grigoriu.

„Avocatul Poporului a solicitat să înceteze presiunile şi hărţuirea pornită la iniţiativa conducereii Procuraturii Generale împotriva mea, după ce am gestionat un dosar penal de corupţie în care au apărut bănuieli că era implicat şi adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. Pe numele meu a fost intentat un dosar penal pentru că i-aş fi impus pe doi foşti subalterni de ai lui Popov, învinuiţi că au estorcat mită de 200 mii de euro, să-şi recunoască vina. Angela Motuzoc a decis să răspundă de una singură la avizul Avocatului Poporului, să-şi invoce propriile argumente, fără ca să fiu consultat”, a declarat Mihail Ivanov pentru portalul Anticorupţie.md.

În răspunsul oferit instituţiei de ombdusman, Angela Motuzoc a invocat că la Colegiul de Etică şi Disciplină a CSP se află pe rol mai multe proceduri disciplinare în privinţa procurorului Ivanov, care au fost conexate în una singură, iar procurorul vizat într-o procedură disciplinară este în drept să se adreseze în instanţa de judecată. „Consiliul Superior al Procurorilor are competenţa de a examina contestaţiile în privinţa deciziilor Colegiului de Disciplină şi Etică şi, pentru a nu crea riscul vicierii omparţialităţii unor asemenea verificări în cazul procurorului vizat, la această etapă nu pot fi făcute aprecieri de conţinut sau relevanţă”, a scris Angela Motuzoc în răspunsul său către Avocatul Poporului.

Articolul 313 din Codul Contravenţional prevede o amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an pentru  excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

 

Julieta Saviţchi
31/12/2021Follow us on Telegram

Comentarii