Încă un figurant în dosarul fostului șef CFM, Iurie Topală. Procurorii au intervenit cu percheziții

Anticoruptie.md
28/02/2024
provincial.md

Domiciliul unui fost șef de secție al Căii Ferate din Moldova (CFM) a supus perchezițiilor de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În timp ce era în funcție, fostul șef de secție de la CFM ar fi fost împuternicit de conducerea CFM să semneze contractul fraudulos de închiriere a locomotivelor din zona transnistreană contra 30.000.000 lei.

Potrivit PCCOCS, urmare a perchezițiilor, au fost ridicate documente și dispozitive de stocare a informațiilor, care urmează a fi supuse cercetărilor. După percheziții, fostul șef de secție a fost condus la audieri de către procurorii PCCOCS pentru continuarea investigațiilor.

Bărbatul al cărui domiciliu din Chișinău a fost percheziționat miercuri de procurorii PCCOCS a fost șef de secție al Căii Ferate din Moldova. Acesta, în 2018, a fost împuternicit de conducerea CFM să semneze contractul de închiriere a locomotivelor (până la semnarea anexei la contract, de către fostul director CFM inculpat), în dauna intereselor întreprinderii, fără însă ca aceste servicii să fie prevăzute în planul de achiziții pentru acel an.

Este de menționat că figurantul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Precizăm că săptămâna trecută PCCOCS a anunțat despre trimiterea în judecată a unui dosar care-l vizează pe fostul șef al CFM, Iurie Topală. Topală este învinuit că și-a depășit atribuțiile prin faptul că a încheiat, în afara uniu plan de achiziții, un contract cu o companie din regiunea transnistreană pentru închirierea unor locomotive. El a invocat un asemenea acord cu necesitatea de a organiza transportarea mărfurilor pe tronsonul Chișinău-Călărași-Etulia. În urma acestui contract, procurorii spun că a fost majorat prețul contractului.

Totodată, Topală este acuzat că a inclus un tip nou de locomotivă, care nu a fost prevăzută în contactul de bază. Drept rezultat, acțiunile fostului director au determinat majorarea plăților pentru serviciile date suportate de CFM cu peste 5.000.000 de lei.

Anatolie Topală este vizat într-o altă cauză penală trimisă în judecată după extrădarea sa din Belgia, unde este învinuit că a provocat prejudicii de peste 400 milioane de lei.

El este acuzat că a favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport, în comun cu alți membri ai grupului criminal organizat. În acesta dosar penal, procurorii au reușit să obțină aplicarea unor sechestre de aproximativ un milion de euro. 

Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

Anticoruptie.md
28/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii