Încă un procuror, subiect al investigaţiilor CIJM, ar putea fi cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. A procurat terenuri şi a oferit împrumuturi de milioane

Julieta Saviţchi
17/11/2021

Fostul procuror şef al municipiului Chişinău, Ştefan Şaptefraţi, ar putea fi cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită în baza unui denunţ al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Şaprefraţi a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJM), după ce acesta a construit o casă, înregistrată pe numele fiicei sale, pe care a scos-o ulterior în vânzare cu 1.100.000 de euro.

ANI a anunţat că a fost efectuat un control al averii, veniturilor şi cheltuielor lui Ştefan Şaptefraţi şi ai membrilor familieiei sale pentru perioada 2013-2020, fiind depistate mai multe achiziţii fără a fi justificată provenienţa banilor.

„În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat trei neconcordanțe, care nu se încadrează în perioada supusă controlului, dar cad sub incidența legislației penale.  În 2008,  acesta a intrat în posesia unui bun imobil în municipiul Chișinău contra sumei de 11,6 milioane de lei. Iar, peste aproximativ un an, a achiziționat cu 5 milioane de lei două terenuri pentru construcții în raionul Ialoveni. e asemenea, când devine subiect al declarării, în declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2014, acesta a indicat că i-au fost rambursate două împrumuturi bănești în sumă totală de peste 6,7 milioane de lei, pe care le-ar fi acordat unui SRL. Din informațiile obținute la dosar, inspectorul observă că activitatea acestui SRL a fost una neprofitabilă. Chiar dacă SRL-ul a vândut activele sale de peste 3 milioane de lei, acesta nu dispuneau de suma necesară pentru a acoperi datoria față de subiect”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

În denunțul către Procuratură, inspectorul de integritate a menţionat şi un împrumut de 100.000 de euro, acordat unei persoane fizice de către fosta concubină a lui Şaptefraţi. În raport se mai menţionează că femeia nu avea atunci activităţi remunerate.

Maria Dastic, ofiţerul de presă al ANI, a comunicat că dosarul de verificare a lui Şaptefraţi numără 500 de pagini. Funcţionară a mai precizat că sesizarea în privinţa lui Ştefan Şaptefraţi a fost depusă de către Centrul pentru Analiză şi Prvenire a Corupţiei (CAPC), în decembrie 2019.

Câteva luni înainte de depunerea sesizării, CIJM a publicat ancheta "VIDEO // BOGĂȚIA CAMUFLATĂ a procurorului municipiului Chișinău”, decpre cum  Ștefan Șaptefrați a construit în mai puțin de un an o casă impunătoare în localitatea Cheltuitori din comuna Tohatin, suburbie a Capitalei. Imobilul, evaluat de experți în domeniu, la câteva milioane de lei, este înscris pe numele fiicei sale, Maria, care, la fel ca și soțul ei, era funcționară publică și nu pare să aibă resurse pentru o astfel de proprietate.

Ştefan Şaptefraţi şi-a început cariera în Procuratură în 1998 şi a încheiat-o în martie 2020, fiind în funcţia de şef al Procuraturii municipiului Chişinău.


 

Julieta Saviţchi
17/11/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii