Cuplul de procurori, Ruslan și Iulia Popov, învinuit de îmbogățire ilicită în urma anchetelor CIJM, a solicitat strămutarea cauzei

Viorica Mija
17/11/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea apărătorilor cuplului de procurori Ruslan și Iulia Popov de strămutare a judecării cauzei penale de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță egală în grad. Cei doi sunt acuzați de îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, după ce procurorii s-au sesizat și au inițiat o urmărire penală în urma dezvăluirilor făcute de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii CIJM au demonstrat, pas cu pas, diverse scheme prin care soții Popa și-au camuflat adevărata avere.

Motiv pentru solicitarea de strămutare a cauzei ar fi faptul că pretinsele infracțiuni au fost săvârșite în raza teritorială a judecătoriei Hîncești. Mai mult, avocații, în numele inculpaților, au declarat că în cadrul cauzei penale urmează să fie audiați martori cu vârsta de peste 70 de ani, iar deplasarea acestora la Chișinău este prblematică. Totodată, aceștia au menționat că vizita din 31 octombrie 2022 a Procurorului General-interimar, Ion Munteanu la Judecătoria Chişinău, ar genera suspiciuni privind lipsa de independenţă şi imparţialitate a judecătorilor la examinarea dosarului.

Examinând cererea de strămutare, în raport cu prevederile legii, Colegiul penal a considerat că aceasta urmează a fi respinsă, din următoarele considerente.

„În conformitate cu art. 46 alin. (1) Cod de procedură penală, Curtea Supremă de Justiţie strămută judecarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad numai în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă şi se asigură desfășurarea normală a procesului. Potrivit art. 46 alin. (2) Cod de procedură penală, strămutarea cauzei poate fi cerută de președintele instanţei de judecată sau de una dintre părți, iar în conformitate cu prevederile art. 47 Cod de procedură penală, cererea de strămutare înaintată de părți trebuie să fie motivată, iar documentele pe care se bazează cererea se anexează la aceasta de către partea care solicită strămutarea”, a explicat instanța supremă.

Procurora Iulia Popova a fost suspendată din funcţie la sfârșitul lunii iunie și este învinuită, la fel ca şi soţul său, de îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, în dosarul penal pornit în urma publicării anchetelor Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) despre averile ascunse ale familiei celor doi procurori.

Ruslan Popov și-a justificat averile prin faptul că a fost ajutat de socrii din Ucraina. Echipa CIJM s-a deplasat în satul de baștină al Iuliei Popov, unde au constatat că părinții ei au dus un trai modest și nu au dispus de resurse financiare pentru a-și susține fiica.

Viorica Mija
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii