Incertitudine în cazul Roman Zadoinov: Comisia de Etică şi Disciplină a Uniunii Avocaţilor a amânat examinarea dosarului

Anticoruptie.md
03/08/2015

Comisia de Etică şi Disciplină a Uniunii Avocaţilor a amânat luni, 3 august, examinarea cazului avocatului Roman Zadoinov, învinuit de colegi de breaslă că ar fi încălcat principiul colegialităţii, atunci când a participat în colaborare cu CNA la deconspirarea unui caz de corupție în care era implicat un alt avocat. 

Peşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină Vitalie Tăbârță a explicat că acest caz este de o complexitate sporită şi necesită timp pentru studierea materialelor. Comisia așteaptă, de asemenea, ca avocatul Roman Zadoinov, care nu a fost prezent la ședință, să prezinte explicații asupra cazului dat. De cealaltă parte, Roman Zadoinov crede că motivul amânării ar fi altul: „Fie nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru retragerea licenţei, fie au decis să mai aştepte până se vor calma spiritele”. El susține că a depus la Comisia de Etică referinţa  împreună cu cererea de recuzare a doi membri ai comisiei. „În referinţă am indicat că a expirat termenul de prescripţie de un an, prevăzut pentru depunerea plângerii, iar Comisia de Etică şi Disciplină s-a expus o dată asupra cazului încă în 2012, în urma plângerii depuse de către poliţistul Iurie Fiodorov”, precizează apărătorul.

Următoarea ședință a Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților este programată pentru 7 septembrie.

În ședința de luni, membrii comisiei de etică au anulat licenţa unui alt avocat, condamnat penal de către Curtea de Apel.

Avocatul Roman Zadoinov a ajuns în vizorul Comisiei de Etică şi Disciplină după ce Mihail Gafton, membrul comisiei respective din mai 2015, a depus o plângere în care îl acuză pe Zadoinov de încălcarea principiului colegialităţii. Gafton şi unii din colegii de brească consideră că Zadoinov a încălcat Codul deontologic atunci când a ajutat ofiţerii CNA să-l reţină în flagrant pe un alt avocat suspectat de acţiuni de corupţie.

Anticoruptie.md
03/08/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii