Incompatibilitatea funcțiilor unei funcționare de la Criuleni, anunțată de jurnaliștii CIJM, a fost constatată oficial de ANI

Julieta Savițchi
13/09/2020
Ala Ungurean și Oleg Ogor. Foto: estcurier.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către șefa Direcției Educație a raionului Criuleni, Ala Ungurean. Cazul a fost semnalat de portalul Anticoruptie.md la data de 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției.

Inspectorii de integritate au constatat că în perioada 10 februarie 2020 – 15 mai 2020, Ala Ungurean a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – cea de șefă a Direcției Educație și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Actul de constatare al ANI este cu drept de atac în instanța de contencios administrativ. Confom legislației, după rămânerea definitivă în vigoare a actului de constatare, persoana supusă controlului urmează să fie decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de trei ani. De asemenea, persoana supusă controlului va fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ținut de ANI.

Ala Ungurean a ajuns consilieră raională în urma alegerilor locale din 2019, anterior deținând funcția de vicepreședintă a raionului Criuleni. La 10 februarie 2020, Ungurean a fost numită în funcția de șefă a Direcției Educație a raionului Criuleni. Funcționara a depus mandatul de consilieră la 15 mai 2020, la trei luni de la numirea în funcție. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, Ala Ungurean a raportat suma de 800 de lei pentru activitatea de consilieră.

Solicitată anterior de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ala Ungurean a declarat că din moment ce a fost numită șefă a Direcției Educație nu a participat la nicio ședință a consiliului și nici nu a fost remunerată.

„În această perioadă nu a avut loc nicio ședință a Consiliului raional. Nu s-a convocat din cauza pandemiei. Și nici bani nu am primit. Conform legii, după desemnarea în funcție am avut termen de o lună ca să-mi depun mandatul. Dar există o altă poblemă, eu am fost numită în funcție de către președintele raionului, însă urma să fiu întărită și de Consiliul raional. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu s-a convocat Consiliul”, ne-a explicat funcționara.

Amintim că, la 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu luna decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului, concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

Două luni mai târziu, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către un alt vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor.

Ambii funcționari continuă să-și exrcite mandatele după ce au contestat în instanță actele de constatare ale ANI.

Julieta Savițchi
13/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii