Inga Grigoriu acuză deputații socialiști, ai Partidului Șor și Pro-Moldova din Comisia Laudromat de blocarea raportului //Când va fi prezentat raportul

Cornelia Cozonac
08/07/2021

Deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, președinta Comisiei Parlamentare Laudromat acuză membrii deputații din partea Socialiștilor, Partidului Șor și ai Pro-Moldova că înceracă de mai mult timp să blocheze prezentarea raportului pe schema de spălare a 22 miliarde de dolari din Federația Rusă prin sistemul bancar al Republicii Moldova, cu implicarea sistemului judiciar moldovenesc.   

„De mai mult timp patru membri ai comisiei, deputații Bogdan Țîrdea, Alexandr Suhodolschi (PSRM) Denis (Partidul Șor) și Vladimri Cebotari de la Pro-Moldova refuză să semneze pentru înregistrarea în circulația proiectelor de acte legislative a Parlamentului R. Moldova a Raportului comisiei de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanțelor spălărilor de bani prin intermediul instituțiilor financiare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, denumită generic "Laundromat". În felul acesta ei blochează procedura de prezentare publică a raportului”, a declarat Inga Grigoriu pentru Anticoruptie.md. 

Președinta Comisiie de anchetă spune că în pofida încercărilor de a bloca acest raport, ea va prezenta vineri, 9 iulie, rezultatele cercetărilor făcute de comisie pe parcursul a mai mult de 6 luni. Conferința de prezentare a raportului va avea loc la ora 11:00, în sala de conferințe a Parlamentului R. Moldova, a precizat Grigoriu. 

Amintim că recent cei patru deputați au decis să-l audieze pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în cadrul comisiei, deși atât președinta Inga Grigoriu, cât și deputtaul PAS Dumitru Alaiba s-au pronunțat împotrivă și au calificat această inițiativă drept o imixitiun în justiție. 

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărârea Parlamentului. Termenul de activitate a acesteia a expirat la  28 martie 2021, iar întrucât Comisia a identificat noi circumstanțe ce urmau a fi elucidate, parlamentul a mai prelungit termenul de activitate cu 45 de zile. 

Activitatea Comisiei coondusă de Inga Grigoriu a fost una dintre cele mai vizibile, ședințele în mare parte fiind deschise publicului.   

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a arătat schemele de legalizare a banilor din spălătoria rusească prin intermediul sistemului judiciar al Republicii Moldova și a urmărit cum au cercetat aceste cazuri organele de drept. Detalii în anchetele Investigațiile CIJM: „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (I)„ și „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (II)”, dar și Judecătorii din Laundromatul rusesc și miliardele de dolari pe care le-au legalizat„Dosarul Laundromatului rusesc // Cei cinci magistrați repuși în funcție, cu dosare pe rol în instanță” 

Cornelia Cozonac
08/07/2021Become a Patron!

Comentarii