Institutul Mamei şi Copilului, obligat să achite prejudiciu moral unei femei pentru „violenţă ginecologică şi obstretică”

Anticoruptie.md
16/01/2023
Foto simbol

O fostă pacientă de la Institutul Mamei și Copilului, care a ajuns să avorteze în veceu pentru că nu i-a fost acordată asistenţa medicală corespunzătoare, va primi despăgubiri morale de 200.000 de lei. Decizia a fost luată de Judecătoria Chişinău şi este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Asociația  Promo-LEX, care au reprezentat în instanţă fosta pacientă, reamintește, că faptele cazului au avut loc în decembrie 2017. „Cazul se referă la circumstanțe de violență obstetrică și ginecologică care au avut loc în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului, unde victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiee obşteşti.

Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

”Cazul EM este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, susţine Vadim Vieru, avocatul Promo-LEX.


 

Anticoruptie.md
16/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii