Interpol a refuzat să îl includă pe Plahotniuc în lista persoanelor date în urmărire internațională

Ilie Gulca
24/07/2020

Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat să îl includă pe fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în urmărire internațională. În plus, aceeași comisie a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.

„Menținerea datelor privind solicitantul nu este compatibilă cu obligația Interpol să asigure cooperarea eficientă între autoritățile polițienești în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului” (articolul 2 al Constituției /V Interpol)”, se menționează în decizia luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei din 29 iunie–3 iulie 2020, în orașul Lion, Franța, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Autoritățile moldovenești intenționează să se adreseze Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General de Poliție cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii deciziei de refuz din partea Interpol.

De asemenea, Procuratura Generală a anunțat că a expediat autorităților competente ale SUA setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în R. Moldova.

„Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în urmărire, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Federația Rusă și în România. În Republica Moldova primele dosare pe numele său au fost deschise abia după ce s-a schimbat guvernarea.

Ilie Gulca
24/07/2020

Comentarii