Între 350 și 1200 de euro pentru un permis de conducere. 13 persoane reținute pentru trafic de influență

Anticoruptie.md
17/04/2018
CIJM

13 cazuri de corupție, cu mită ce variază între 350 și 1200 de euro, pentru promovarea cu succes a examenului și probei de traseu pentru obținerea permisului de conducere, au fost documentate și înregistrate de Centrul Național Anticorupție de la începutul anului curent. Ultimul caz a fost înregistrat marți, 17 aprilie. Un bărbat din orașul Telenești a fost reținut în flagrant delict de ofițerii și procurorii Anticorupție, fiind bănuit de trafic de influență. 

Bărbatul din Telenești ar fi pretins și primit 1100 de euro de la un tânăr, sub pretextul că poate influența membrii Comisiei de examinare să evalueze pozitiv cunoștințele și să elibereze permisul de conducere de categoria B. Pentru că nu s-a ținut de cuvânt, bărbatul fost denunțat la DGT Nord a CNA.

Mai multe măsuri speciale de investigație şi procesual-penale au fost efectuate în vederea acumulării materialului probator, urmare a cărora omul a fost prins în flagrant delict în momentul primirii celor 1100 de euro pretinși, bani transmiși sub controlul CNA. Acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit și reținut pentru 72 de ore, se menționează într-un comunicat de presă al CNA.

Experți anticorupție sunt de părere că schemele de corupție la obținerea permisiului de conducere nu sunt curmate din cauză că organele de drept nu ajung la beneficiarii finali ai sumelor de bani care se dau pentru promovarea examenelor și testelor de șoferie. În cele mai dese cazuri sunt reținuți intermediarii și nu beneficiarii finali ai schemelor de crimă organizată. Beneficiarii final ai schemelor de corupție din sistemul școlilor auto ar fi, în opinia experților, persoane cu funcții de conducere în structurile administrației de stat.

Anticoruptie.md
17/04/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii