Întrevedere ca între penali. Fostul lider PSD din România va veni la Chişinău să se întâlnească cu Rizea

Julieta Saviţchi
26/07/2022
Colaj CIJM

Fostul preşedinte al Partidului Social-Democrat din România, Liviu Dragnea, eliberat anul trecut înainte de termen din detenţie, fiind condamnat pentru acţiuni de corupţie, a declarat că este gata să vină la Chişinău şi să se întâlnească cu fostul deputat, la fel condamnat pentru corupţie, Cristian Mihai Rizea. Anunţul a fost făcut de Dragnea în direct, la postul de televiziune Realitatea Plus.

„Mă duc la Chișinău... Și, dacă ajung la Chișinău, nu văd de ce nu m-aș vedea și cu Cristi”, a răspuns Liviu Dragnea la invitaţia făcută de Rizea, la fel, în direct.

„Îmi permit să îi fac o invitație chiar aici, la Chișinău. Se pot regla lucrurile în viață. A realizat după mult timp că acest cantonament, din care am făcut cu toții așa, puțin. Parcă au empatizat cu el atunci când am dorit să evoluăm în cariera politică”, a declarat fugarul din România.

Fostul președinte al Camerei Deputaților din România a declarat că dosarul penal în care Rizea a fost condamnat irevocabil la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie ar fi fost pornit la comanda fostei conduceri a SRI.

„Atunci ți-am spus clar: Coldea mi-a zis că SRI nu acceptă să fii tu candidat și să-ți transmit ca să nu ai probleme. Și ți-am transmis, iar ca să nu fim doar noi doi l-am luat și pe Marian Neacșu. Eu nu am de ce să ascund. Ceea ce s-a întâmplat ulterior cu tine a fost pentru că i-ai enervat și au sărit pe tine”, i-a spus Dragnea lui Rizea prin intermediul postului de televiziune.

Amintim că, în septembrie 2016, Cristian Rizea, fost șef PSD sector 5 Bucureşti, l-a acuzat pe Dragnea că i-ar fi cerut bani să îl desemneze candidat la alegerile locale. Rizea a declarat că Liviu Dragnea s-ar fi supărat pe el că nu a dat bani pentru a fi nominalizat candidat PSD la Primăria Sector 5 şi, din această cauză, l-a dat afară şi din partid.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Dragnea a fost eliberat din penitenciar înainte de termen ca urmare a unei decizii luată la 15 iulie 2021 de Tribunalul Giurgiu. Fostul preşedinte PSD s-a declarat deţinut politic.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie. Condamnat penal în România, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. 

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii din 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa-zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău.

Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Julieta Saviţchi
26/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii