Investigaţiile în dosarul Stoianoglo continuă: Procurorul Victor Furtună nu părăseşte sistemul

Julieta Saviţchi
24/01/2022

Procurorul anticorupţie, Victor Furtună, nu intenţionează să plece din sistem chiar dacă va primi licenţă de avocat. Omul legi susţine că rămâne să lucreze în Procuratură şi se arată încrezător că va duce la bun sfârşit dosarele pe care le are în gestiune, inclusiv cele în care este învinuit procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul Furtună a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că încearcă să se folosească de o oportunitate pe care i-o oferă la moment legislaţia. „Rămân în Procuratură. Dar modificările făcute vara trecută la Legea cu privire la Avocatură nu împiedică ca un procuror să obţină licenţa de avocat. Dar aceasta nu înseamnă că voi fi concomitent şi procuror, şi avocat. Voi continua să activez ca procuror”, a precizat Furtună.

Victor Furtună s-a arătat dezamăgit de faptul că alături de numele său, în lista celor 69 de candidaţi se regăsesc actuali şi foşti colegi de breaslă cu probleme de integritate: „Nu-mi place ca numele meu să fie scris alături de al lor”.

Victor Furtună este procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor la începutul lunii octombrie a anului trecut să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Amintim că, marţi, Comisia de licenţiere a Uniunii Avocaţilor urmează să decidă în 69 de de dosare depuse pentru a obţine licenţă de apărător. 49 din ei sunt foşti şi actuali procurori. Mai bine de jumătate dintre candidaţi au figurat în anchete jurnalistice sau au statut în dosare penale.

Legea cu privire la Avocatură, votată de fostul Parlament la 14 iunie 2021, permitea accederea în breasla apărătorilor, fără examene, a celor care au absolvit Institutul Naţional al Justiţiei şi care au lucrat cel puţin 6 ani în sistem. Prevederea respectivă a fost anulată, vineri, de către Parlament, insă rămâne în vigoare până modificările operate vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a optat, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, ca noile licențe de avocat să fie eliberate doar în baza noii legi pentru a evita accederea în breaslă a unor persoane cu reputaţie dubioasă.

Julieta Saviţchi
24/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii