„Ion Lambantu are statut de inculpat în două cauze penale”. Reacția Procuraturii Generale la acuzațiile omului de afaceri Denis Urechi  

Ilie Gulca
12/02/2024

Procuratura Generală a dezmințit, la solicitarea portalului Anticoruptie.md, informația apărută în spațiul mediatic despre faptul că procurorul general interimar, Ion Munteanu, ar fi recepționat și examinat o plângere din partea lui Ion Lambantu prin care ar fi reclamat că a fost persecutat în cadrul unui dosar penal aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Această acuzație a fost lansată de omul de afaceri Denis Urechi în cadrul unui interviu realizat de fostul lider al Mișcării „Antimafia”, Sergiu Mocanu.  

„Procurorul Roman Eremciuc nu deține nicio funcție de conducere în cadrul Procuraturii Generale și, prin urmare, nu conduce nicio subdiviziune a Procuraturii Generale”, se menționează într-un răspuns oferit de Serviciul de presă al Procuraturii Generale portalului Anticoruptie.md.

„Totodată, Ion Lambantu are statut de inculpat în două cauze penale transmise de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în instanța de judecată, care se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.”

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a mai precizat că, în una dintre cauze, Ion Lambantu este inculpat pentru faptul însușirii și convertirii mijloacelor financiare din creditele obținute de la Banca de Economii și îi este incriminată comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani.

În cea de-a două cauză, a indicat Procuratura Generală, Ion Lambantu este inculpat de însușirea mijloacelor financiare prin escrocherie de la o persoană juridică și o persoană fizică.

În cadrul unui interviu realizat de Sergiu Mocanu cu omul de afaceri Denis Urechi și distribuit pe rețelele de socializare, acesta din urmă a declarat că „procurorul general interimar, Ion Munteanu, a primit o plângere de la Ion Lambantu că ar fi persecutat pe un caz de dosar penal aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție și ar fi invocat faptul că procurorul întreprinde acțiuni ilegale”.

Denis Urechi a spus că Ion Munteanu a retras dosarul de la Procuratura Anticorupție și l-a transmis secției de control a Procuraturii Generale pentru a-l verifica. Șef al acestei secții ar fi procurorul Roman Eremciuc, o rudă de-a lui Ion Lambantu.

„Și această secție n-a verificat dosarul, ci l-a clasat. Mă interesează reacția Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Pentru astfel de combinație plata este 300.000 de euro. Este o schemă simplă cum sunt clasate dosarele pe frauda bancară”, a spus Denis Urechi.

Ilie Gulca
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii