Ion Șoltoianu, condamnat pentru omor, a fost eliberat cu șase ani înainte de termen. A stat în condiții „inumane și degradante”

Julieta Savițchi
21/08/2019
tv8.md

Kickboxerul Ion Şoltoianu, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că l-a împușcat pe ginerele generalului Nicolae Alexei, a fost eliberat cu șase ani înainte de termen. Sportivul a fost eliberat din sala de ședințe de către judecătorul Sergiu Papuha și lăsat să plece acasă.  

Oleg Pantea, ofițerul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-a comunicat că instanța i-a redus lui Șoltoianu din termen pentru că ar fi fost deținut o perioadă îndelungată în „condiții inumane și degradante” în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. „La solicitarea avocaților, în privința lui Șoltoianu a fost aplicat mecanismul compensator pentru deținerea în condiții inumane și degradante. După ce au fost făcute calculele, instanța a decis eliberarea acestuia din sala de judecată”, a explicat funcționarul.

Pantea a precizat că instituția pe care o reprezintă nu este de acord cu decizia respectivă și că a atacat-o în instanța ierarhic superioară la puțin timp de la eliberarea lui Șoltoianu.

Amintim că Ion Șoltoianu a fost încătușat la 22 septembrie 2011, la trei zile după l-a împușcat la o terasă din centrul Capitalei pe fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stratulat, acționar la Centrul comercial Elat.

În 2013, sportivul a fost condamnat de instanța de fond la 14 ani de închisoare pentru deținere ilegală de arme, omor și șantaj, iar în 2016 instanța ierarhic superioară i-a redus pedeapsa cu doi ani.

La începutul lunii curente, Judecătoria Chișinău a redus cu aproape 6,5 ani termenul de detenție pentru hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, fiind invocate condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13.

Julieta Savițchi
21/08/2019

Comentarii