Ion Vrânceanu, învinuit anterior de abuz de serviciu, a revenit în funcția de șef la Educație în sectorul Buiucani al Capitalei

Julieta Savițchi
16/05/2019

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, a revenit, la începutul săptămânii curente, la locul de muncă, după o perioadă de suspendare de peste 4 ani, timp în care a fost urmărit penal și judecat pentru abuz de serviciu.

Vrânceanu a fost repus în funcție la 23 aprilie 2019 de către Judecătoria Chișinău. Deși decizia este cu drept de contestare în Curtea de Apel Chișinău, instanța de fond a dispus executarea imediată. Instanța a dispus ca lui Vrânceanu să-I fie achitat salariul pentru perioada de 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.

Ion Vrânceanu a ajuns în vizorul CNA la începutul anului 2015, fiind învinuit de fals în declarația de avere pentru anul 2013 și de abuz în serviciu. Procurorii l-au acuzat că nu a declarat mai multe bunuri imobile și  7 conturi bancare pe care se aflau  peste 2 milioane de lei şi  aproape 30 mii de euro.  Lui Vrânceanu i s-a mai incriminat că în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015 a cerut  directorilor Liceului „Vasile Vasilache și Centrului de educație estetică „Lăstărel” să ofere spații pentru o școală auto fără încasarea oficială a taxelor de locațiune.

În 2016, Judecătoria Chișinău l-a achitat pe Vrânceanu, însă un an mai târziu acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la doi ani cu suspendare,  pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. 

La 13 februarie  2018, Curtea Supremă de Justiție a dispus încetarea  procesului penal în privința lui Ion Vrânceanu, ”pe motiv că există circumstanțe care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală”. 

Ion Vrânceanu a pledat nevinovat pe întreaga durată a procesului . „ Mi-au distrus familia. Sunt o victimă. Cel pe care îl arată pe la televiziuni şi se află acum în conflict cu legea a semnat totul. Mai sunt grădiniţe distruse din cauza lui. Chirtoacă a semnat şi a dat indicaţii. În raportul  Curţii de Conturi scrie că eu m-am opus şi am semnalat asupra fraudelor”, a declarat anterior Vrânceanu.

Julieta Savițchi
16/05/2019

Comentarii