„Își manifestă dezacordul”. Procuratura Anticorupție denunță incidentul în care a fost ofensată Galina Dodon

Ilie Gulca
11/08/2022
Galina Dodon. Foto: CIJM

Procuraturii Anticorupție se desolidarirează de incidentul cu implicarea mamei fostului președinte al Republicii Moldova, Galina Dodon, ofensată de un grup de persoane în fața Centrului Național Anticorupție în momentul în care intra în această instituție pentru a i se comunica raportul de expertiză la niște muniții de arme de vânătoare depistate în timpul perchezițiior.      

„Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul față de incident [cazul mamei lui Igor Dodon – n.r.] și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la un astfel de tratament. Una dintre prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal”, se menționază într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

În același timp, Procuratura Anticorupție a subliniat că nu are competențe și posibilitate să gestioneze incidente de acest gen.

„Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției este reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”, se afirmă în același comunicat.

Pe parcursul zilei de 10 august 2022, mama fostului șef de stat, Galina Dodon, a fost citată de către procurori pentru a i se comunica un raport de expertiză judiciară cu privire la niște muniţii pentru arme de vânătoare depistate în timpul percheziţiilor.

„Norma procesual penală indicată supra stabilește expres obligativitatea procurorului de a comunica părților imediat, dar nu mai târziu de trei zile lucrătoare, raportul de expertiză, acțiuni care au fost respectate și în acest caz”, a mai precizat Procuratura Anticorupție.

Galina Dodon a fost citată pe 10 august la Procuratura Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă raportul de expertiză privind muniţiile pentru arme de vânătoare depistate în timpul percheziţiei.

Din momentul în care a coborât din maşină şi până la intrarea în sala de audienţă, Galina Dodon a fost huiduită de un grup de femei, care au învinuit-o de presupusele infracţiuni de corupţie şi delapidări comise de fiul ei.

Precizăm că redacţia portalului Anticorupţie.md a decis să întrerupă sunetul la înregistrarea video pentru a nu distribui insultele aduse mamei lui Igor Dodon de către cetățenii adunați la intrarea în Centrul Național Anticorupție.

Surse din cadrul Procuraturii au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că, pe lângă cele circa un milion de lei în diferite valute, depistat în casa părintească a fostului şef al statului, au fost găsite şi muniţii pentru vânătoare, care nu erau păstrate corespunzător.

Galina Dodon este învinuită de oamenii legii de complicitate cu fiul său învinuit de îmbogăţire ilicită.

Ilie Gulca
11/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii