Judecata, de partea fostului director APP, Vladimir Baldovici

Viorica Mija
09/03/2023
Colaj CIJM

Vladimir Baldovici, fostul ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în Guvernul condus de fosta comunistă Zinaida Greceanîi și ex-director al Agenției Proprietății Publice a câștigat litigiul împotriva Autorității Naționale de Integritate(ANI ). Curtea de Apel a menținut hotărârea primei instanțe, constatând lipsa vreunei încălcări din partea lui Baldovici în scandalul legat de parcarea de la Procuratura Generală, pe care o gestionează firma deținută de soția sa.

Vladimir Baldovici a contestat decizia privind constatarea încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, după ce autoritatea l-a decăzut din dreptul de a exercita funcţii publice şi funcţii de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani și a fost înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică

Conform ANI, Baldovici nu ar fi declarat „conflictul de interese real atunci când a avizat proiectul hotărârii de Guvern”, și anume cel  “Cu privire la transmiterea unui teren”, care a fost trecut din gestiunea Procuraturii Generale în cea a Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova, ulterior fiind instituită o servitute asupra unei porţiuni din teren în beneficiul SRL "ArtBusiness Club", condusă de Iuliana Baldovici.

Vladimir Baldovici a fost reprezentat în instanță de către avocatul Petru Balan,  care a insistat că, pe lângă faptul că clientul său nu a fost informat corespunzător despre inițierea și rezultatele controlului, argumentele ANI sunt neconcludente și se bazează pe presupuneri. De facto, nu s-ar fi demonstrat prin probe ce interes personal a urmărit Baldovici la emiterea actelor menţionate, concluzie susținută și de ambele instanțe.

Fostul demnitar public a fost vizat în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. El s-a aflat de mai multe ori în situație de conflict de interese, iar companiile pe care le administra deschis sau din umbră ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice sau obțineau contracte grase în condiții de netransparență.    

Compania Consfirmgrup SRL care până în 2009 i-a aparținut lui Vladimri Baldovici a obținut mai multe contracte grase pentru reparația clădirilor Parlamentului și a Președinției, devastate în timpul protestelor din aprilie 2009. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că pentru lucrările de reparație s-ar fi cheltuit enorm de mulți bani, inclusiv pentru procurarea și instalarea unui sistem de vot electornic în Parlament, care nu funcționa

 Aceeași firmă a încheiat, la sfârșitul lui 2007, un contract avantajos cu Întreprinderea de Stat „Serviciu Asistență Beneficiari la Obiectele Sociale”, obligându-se să construiască două blocuri de locuințe pentru bugetari.

O altă firmă de construcții, fondată de Baldovici în 1994, Stayer SRL, a fost subcontractată, începând cu 2005, pentru reconstrucția mai multor proiecte ale guvernării comuniste, cum ar fi renovarea Mănăstirii Căpriana, reconstrucția Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Donici, Orhei. La fel, Stayer a executat lucrările de reparație a Palatului Național din Chișinău, făcându-i pe plac, astfel, președintelui Voronin, care a cerut ca Palatul să strălucească până la sărbătoarea „Mărțișor 2006”. Firma lui Baldovici a construit și clădirea băncii Fincombank din Cahul, al cărei președinte al Consiliului a fost Oleg Voronin, fiul ex-președintelui. Ca răsplată, Mitropolia Moldovei îi conferă, în 2006, Ordinul bisericesc „Sf. Ștefan cel Mare”, iar în 2007, președintele Voronin îi oferă „Ordinul de Onoare”. Șeful statului și-a exprimat public recunoștința față de Stayer pentru „calitatea înaltă și ritmul sporit de executare a lucrărilor de restaurare” a Complexului Monastic Căpriana.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în anul 2008 arăta că și sediul Partidului Comuniștilor a fost construit de firma Stayer. „De fapt, în 2006-2007, când au început lucrările de construcție, Vladimir Baldovici era om de afaceri, proprietar al firmei Stayer SRL. Coincidență sau nu, dar la puțin timp după demararea construcției, pe 25 iulie 2007, Baldovici este numit director general al Agenției Construcții și Dezvoltarea Teritoriului, iar pe 31 martie 2008 devine, prin decret prezidențial, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului”, se precizează în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice. 

În data de 16 iunie, 2022, procurorii anticorupție l-au pus pe Vladimir Baldovici sub învinuire pe două capete de acuzare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu și fals în acte publice.

„Potrivit probelor administrate de către procurori, s-a constatat că ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, în perioada octombrie 2018-ianuarie 2019, abuzând de atribuțiile funcționale, în comun cu un administrator interimar al unei firme agricole au inițiat procesul de casare a unor mijloace fixe ale întreprinderii vizate în investigație. În acest scop, fostul director general a desemnat reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice pentru crearea unei comisii care să evalueze bunurile la firma agricolă enunțată și să propună casarea mijloacelor fixe”, se arăta într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Procurorii mai susțin că Baldovici a abuzat de situația de serviciu și atribuțiile care îi reveneau, Astfel, acționând în interesul administratorului interimar al firmei agricole, ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice a semnat un act prin care se autoriza casarea a 65 mijloace fixe cu valoarea inițială de peste 32 milioane lei, cu toate că procesele verbale de casare întocmite de către firma vizată, datează cu o dată anterioară pretinsei autorizații emise. Baldovici se declară nevinovat.

Viorica Mija
09/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii