Judecătoarea Svetlana Filincova de la CSJ, acuzată acum un an că i-au fost repartizate dosare prin fraudă, nu a fost audiată de procurori

Anastasia Nani
22/03/2016
Svetlana Filincova și Mihai Poalelungi. Foto: ajm.md

Dosarul privind repartizarea frauduloasă a 22 de cauze civile la Curtea Supremă de Justiție, în care era vizată și magistrata Svetlana Filincova, bate pasul pe loc. Procurorii Anticorupție susțin că până în prezent nu au reușit să identifice persoanele implicate în fraudarea Programului de Gestionare Aleatorie a Dosarelor, "având în vedere numărul mare de judecători şi asistenţi judiciari ai instanței, responsabili de funcţionalitatea sistemului". La mai bine de un an de la demararea investigațiilor, Svetlana Filincova nu a fost audiată. 

"Sunt efectuate acţiuni de urmărire penale orientate spre cercetarea obiectivă a circumstanţelor cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate", se arată într-un răspuns semnat de Adrian Popenco, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, adresat Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită încă la 10 februarie 2015, după ce, la sfârșitul anului 2014, Victor Micu a sesizat Centrul Național Anticorupție invocând că 22 de dosare au fost repartizate prin manipulare Svetlanei Filincova, pe atunci vicepreședinta CSJ și președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a explicat că în momentul distribuirii cauzelor, numele celorlalți magistrați erau blocați în sistem, astfel dosarele ajungeau la Svetlana Filincova. Președintele CSM declara că în acțiunile Svetlanei Filincova există componența de infracțiune. Victor Micu a mai precizat atunci că în majoritatea cazurilor una dintre părți era Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Biroul Vamal Chișinău, dar și alte instituții de stat. Ulterior, procurorul Octavian Iachimovschi, care se ocupa de acest caz, ne-a declarat că trei specialiști de la CSJ sunt bănuiți în acest dosar. În septembrie 2015, dosarul a fost retras de la Octavian Iachimovschi, responsabil fiind numit Vitalie Galeru. Omul legii a refuzat  însă să ne spună dacă cei trei angajați ai CSJ mai figurează în această cauză penală.   

Deși a trecut mai bine de un an, Svetlana Filincova nu are niciun statut procesul în această cauză penală și nici nu a fost audiată, potrivit aceluiași răspuns. "La moment, se efectuează acţiuni de urmărire penală în vederea constatării circumstanţelor legate de modul de atribuire şi utilizare a parolelor pentru gestionarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor la Curtea Supremă de Justiţie, identificarea persoanelor responsabile de înregistrarea dosarelor în PIGD precum şi modul de distribuire a acestora", se mai arată în răspunsul semnat de Adrian Popenco.   

Deși manipulările sistemului este un subiect tot mai frecvent, deocamdată în instanța de judecată a ajuns un singur dosar penal, cel în care sunt vizate șapte persoane printre care Iurie Țurcan, ex-magistrat, și două foste angajate de la Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei. Recent, fosta specialistă și ex-grefiera vizate în dosar au fost condamnate la închisoare cu suspendare. Procurorii au contestat însă sentința, cerând o pedeapsă mai dură. Mariana Botezatu de la Procuratura Anticorupție, care s-a ocupat de dosar, a precizat că în cazul celorlalte cinci persoane, printre care și fostul judecător, dosarul abia a ajuns în instanța de judecată.

Anastasia Nani
22/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii