Judecător, cercetat penal pentru fals în declarația de avere. Procurorii s-au autosesizat din presă

Anticoruptie.md
19/12/2017
captura privesc.eu

Judecătoarea Maria Țugui de la Judecătoria Căușeni urmează să fie cercetată penal pentru că nu a indicat în declarația sa de avere mai multe bunuri pe care le deține, dar și tranzacții cu sume impunătoare pe care le-ar fi efectuat, fără a le declara.

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat marţi, 19 decembrie, cererea procurorului general Eduard Harunjen de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratei și a dispus, din oficiu, suspendarea din funcție a judecătoarei pe perioada anchetei.

Harunjen a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că investigațiile au pornit urmare a autosesizării din presă. Procurorii au constatat că există bănuiala rezonabilă că magistrata se face vinovată de fals în declarația de proprietate și interese, existând o discrepanță mare între proprietățile și bunurile deținute și cele indicate în declarație.  De asemenea, afirmă procurorul general, există bănuială că bunurile au fost acunse cu intenție.

Procurorul nu a vrut să ne spună numele judecătorului, precizând doar că este vorba despre un magistrat din afara Capitalei. Potrivit purtătoarei de cuvânt a CSM, judecătoarea vizată este Maria Țugui, de la Judecătoria Căușeni. Pe 5 decembrie 2017, Consiliul a propus președintelui numirea, prin transfer, a Mariei Țugui în funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2016, judecătoarea a avut un salariu de peste 183.000 de lei. Soţul Mariei Ţugui, angajat al unei firme care prestează servicii auto, a obţinut anul trecut circa 156.000 de lei. Familia magistratei a vândut un imobil, iar în urma tranzacţiei au obţinut un venit de aproape 42.000 de lei. Alţi 40.000 de lei i-au câştigat după ce au dat în chirie un spaţiu locativ din municipiul Chişinău. Maria Ţugui a arătat în declaraţie că deţine o casă de 103 metri pătraţi în valoare de 677.000 de lei. Magistrata mai indică în declaraţia de avere că deţine un teren care i-a fost acordat prin decizia Cosiliului sătesc din Piatra. Oficial, valoarea bunului este de  aproape 42.000 de lei. Maria Ţugui a trecut în declaraţie două automobile: Toyota Picnic, fabricat în 1996 şi cumpărat în 2014 cu 60.000 de lei, şi Dacia Logan, din 2008 şi cumpărată în 2016 cu 10.000 de lei. Judecătoarea a indicat şi mai multe credite contractate în perioada 2013 - 2016.  

Magistrata a ajuns în atenția procurorilor după ce fostul soț, Igor Țugui, de care ar fi divorţat, a oferit un interviu portalului Crime Moldova, în care a declarat că femeia ar avea datorii de sute de mii de lei, iar o parte nu putea restitui. Bărbatul a mai lăsat să se înţeleagă că fosta sa soţie ar fi luat mită pentru a întoarce o parte din datorii. 

Anticoruptie.md
19/12/2017

Comentarii