„Judecător în iad” și „clenciuri cu Viorel Morari”. Trecutul celor doi magistrați reținuți de procuroturi

Ilie Gulca
14/11/2023

Doi judecători au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate marți de către procurorii anticorupție după ce Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru începerea urmării penale în cazul a patru judecători.

Unul dintre aceștia activează la Curtea de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea – la Judecătoria Chișinău. Procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demersuri privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest. Pe canalele de Telegram se vehiculează despre judecătorul Mihail Diaconu și judecătoarea Valentina Garabagiu.

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au refuzat să confirme această informație.

În aprilie 2018, Mihail Diaconu a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău. El a lucrat la fosta Judecătorie a sectorului Buiucani din 2004. Zece ani mai târziu, a devenit judecător de instrucție la aceeași instanță, iar la sfârșitul anului 2016 a fost desemnat să exercite atribuţiile judecătorului de instrucţie la noua Judecătorie Chișinău, sediul Buiucani.

În aprilie 2009, Diaconu a judecat tineri în Comisariatul General de Poliţie. El a admis toate cele nouă demersuri înaintate de procuror privind aplicarea arestului preventiv în cazul persoanelor reţinute. Spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la protestele din aprilie 2009, Diaconu şi-a păstrat funcţia.

El se numără printre magistrații care au examinat cauzele privind arestarea celor 15 magistrați vizați în dosarul „Spălătoria rusească”, precum și în cazul prelungirii cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Veaceslav Platon în septembrie 2016.

În ce privește Valentina Garabagiu, aceasta a avut o opinie separată în examinarea cererii de abținere de la examinarea unui litigiu dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și oligarhul Veaceslav Platon. Magistrata Ana Cucerescu a vrut atunci să se abțină de la judecarea cauzei pe motiv că este intimidată de două judecătoare din completul de judecată. Cererea magistratei Ana Cucerescu a fost respinsă de către un alt complet de judecată.

Pentru respingerea cererii de abţinere a Anei Cucerescu au votat doi dintre dintre cei trei membri ai completului. Magistrata Valentina Garabagiu, preşedinta completului, a avut însă o opinie separată. În timpul şedinţei, a avut loc un schimb de replici între Morari şi Garabagiu. Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a spus că Valentina Garabagiu este soţia judecătorului Gari Bivol, cercetat penal în dosarul Laundromatului. Magistrata l-a apostrofat pe Morari să nu invoce relaţiile ei de familie şi, chiar dacă este fost procuror, nu se află pe poziţia de a face astfel de declaraţii.

În anul curent, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al averii judecătoarei în cadrul Judecătoriei Chișinău, Valentina Garabagiu, însă nu a constatat o diferență substanțială între veniturile declarate și averea dobândită.

Pe 14 noiembrie 2023, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis patru sesizări ale procurorului general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători cercetați penal de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Pentru alți doi judecători bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.

Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Ilie Gulca
14/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii