Un fost judecător şi un ex-procuror bănuiţi de corupţie au fost achitaţi de către instanţă

Julieta Saviţchi
25/04/2016
Foto: click.ro

Un fost judecător şi un ex-procuror, bănuiţi de corupţie pasivă după ce au fost reţinuţi în flagrant, au fost achitaţi de către instanţă. În primul caz este vorba despre fostul preşedinte al Judecătoriei raionului Glodeni, iar în al doilea caz despre un fost procuror din raionul Floreşti, potrivit Procuraturii Generale.

Fostul magistrat, care a primit mită de 10.000 de lei de la un inculpat, a fost achitat de către Judecătoria Grigoriopol pe motiv că „acţiunile nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii incriminate de procurori”.  Instanţa a dispus ridicarea sechestrului şi restituirea a 4.980 euro, 200 dolari şi 10.500 de lei, depistaţi şi ridicaţi în cadrul percheziţiei efectuate în biroul de serviciu al preşedintelui Judecatoriei Glodeni, precum şi pe bunurile imobile  ale magistraului, cu valoarea cadastrală  de peste 200.000 lei. Judecătoria Grigoriopol, la fel, l-a achitat şi pe cel care a dat mita.

Procuratura Anticorupţie, care a cerut condamnarea inculpaţilor la câte opt ani de închisoare, va ataca decizia de achitare în instanţa ierarhic superioară.

Totodată, Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat pe un fost procuror din Floreşti, după ce instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel a menţinut sentinţa. Fostul procuror a fost reţinut în flagrant în urma denunţului unei avocate stagiare, care susţinea că omul legii a pretins de la ea suma de 8.000 de lei ca să nu-i intenteze dosar penal pentru faptul că-şi desfăşoară activitatea fără a avea licenţă. Decizia CSJ este irevocabilă, însă Procuratura Generală este în drept să o atace pe cale neordinară.

Julieta Saviţchi
25/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii