DOC// Judecătoria Chişinău a admis o plângere a avocaţilor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Cum argumentează instanţa

Julieta Saviţchi
17/05/2022
Captură

Judecătoria Chişinău a admis plângerea avocaţilor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, privind încălcarea normelor de procedură penală la efectuarea măsurilor de investigaţie în dosarul penal intentat pe numele clientului lor. Anunţul a fost făcut de către Vasile Gafton, unul din apărătorii lui Stoianoglo.

„La 12 noiembrie 2021, cu ocazia efectuării cercetării biroului de serviciu al Procurorului General, apărarea a aflat că la 8 octombrie 2021, procurorii au efectuat ridicări din același birou, fără a-l informa pe Alexandr Stoianoglo sau apărarea acestuia. Astfel de acțiuni sunt absolut ilegale și constituie un abuz vădit, fapt pentru care acțiunile date au fost contestate de apărători, inclusiv din cauza faptului că biroul nu a fost sigilat, fiind permis accesul la un număr nelimitat de persoane”, a precizat Gafton.

Apărătorul a mai comunicat că instanţa a anulat ordonanța procurorului-șef interimar al Procuraturii Anticorupție prin care „s-a încercat mușamalizarea ilegalităților comise de procurorii subordonați și legalizarea acțiunii de urmărire penală - cercetarea la fața locului în biroul de serviciu al procurorului general”.

Instanţa şi-a argumentat decizia prin faptul că şeful Procuraturii Anticorupţie a respins plângerea avocaţilor lui Stoianoglo fără a oferi contrargumente motivelor invocate de către petiţionar. Astfel, procurorul ierarhic superior a fost obligat să lichideze încălcările drepturilor şi libertăţilor omului, admise de către procurori la investigarea cazului Stoianoglo. Decizia este irevocabilă.

Vasile Gafton s-a arătat nemulţumit de faptul că plângerea împotriva acțiunilor procurorilor a fost examinată timp de aproape jumătate de an, iar celelate plângeri asupra altor acțiuni pretins ilegale ale procurorilor sunt încă în curs de examinare. „Acest fapt denotă lipsa dorinței sau frica judecătorilor de instrucție de a se pronunța asupra ilegalităților comise în privința lui Alexandr Stoianoglo”, a declarat avocatul.

Procurorul general suspendat a fost reţinut la 5 octombrie anul trecut. În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar şi este urmărit pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție.

Julieta Saviţchi
17/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii