Judecătoria Chișinău a prelungit controlul judiciar pentru Viorel Morari. Când va avea loc următoarea ședință

Julieta Savițchi
10/04/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, se va afla sub control judiciar încă 60 de zile. Decizia a fost luată vineri de către Judecătoria Chișinău, la solicitarea procurorului pe caz. Totodată, instanța a programat următoarea ședință în dosarul Morari pentru data de 3 iunie.

Ședința de judecată a avut loc la sediul din sectorul Buiucani al Capitalei, unde o grefieră a fost depistată cu Covid-19. În perioada situației de urgență nu sunt restricționate ședințele de judecată ce țin de aplicarea măsurilor preventive pentru inculpați.

„Am luat măsuri de precauție, am purtat mască și mănuși. Dar nu au avut judecătorii. Avocatul nici nu a așteptat pronunțarea deciziei, are trei copii și nu a vrut să fie expus mai mult timp pericolului unei posibile infectări. Controlul judiciar presupune în primul rând privarea de dreptul de a părăsi țara. Dar am predat pașapoartele încă atnci când mi-a fost aplicată pentru prima dată această măsură, iar frontierele sunt acum închise”, ne-a declarat Viorel Morari.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a solicitat în cadrul ședinței de vineri să-i fie restituit telefonul celular ridicat de procurori când a fost arestat. „Nu figurează în dosar în calitate de corp delict. Iar acum, pe timp de pandemie nu pot să mă folosesc de contul bancar online, deoarece făceam acest lucru prin acel telefon. Acum sunt pus în situația să mă duc la bancă și să-mi schimb parola”, a argumentat Morari.

Instanța a refuzat să examineze demersul respectiv pe motiv că în această perioadă poate să examineze doar demersurile privind aplicarea măsurilor preventive.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon, care se răzbună pentru că a repus pe rol dosarul finanțării Partidului Socialiștilor.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari la 14 februarie, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. În total au avut loc 4 ședințe, dintre care la două din ele s-a discutat despre legalitatea formării completului de acuzatori.

Julieta Savițchi
10/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii