Judecătoria Hâncești va decide dacă Procuratura Generală trebuie să-i cerceteze penal pe șefii de la Judecătoria Chișinău

Julieta Savițchi
29/08/2019

Judecătoria Hâncești urmează să examinexe contestația Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) privind refuzul Procuraturii Generale de a investiga acuzațiile aduse de către magistratul Mihai Murguleț șefilor de la Judecătoria Chișinău și a președintelui Curții Supreme de Justiție.  O decizie în acest sens a fost luată joi de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Decizia de strămutare a cauzei a fost luată la solicitarea magistratei Aliona Miron, ex-președintă interimară a Judecătorie Chișinău. Autoarea sesizării a invocat că judecătorul Murguleţ Mihai activează în cadrul Judecătoriei Chişinău, iar magistrații care figurează în denunțul lui Murguleț activează în cadrul aceleiași instanțe.

Amintim că magistratul Mihai Murguleț a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii că în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, Corneliu Guzun, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Mihai Murguleț a invocate că aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile, cât și a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, privind soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane, solicitări respinse de judecător ca fiind ilegale și inadmisibile.

La 4 iulie curent, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat  Procuratura Generală privind nota informativă depusă de Mihai Murguleț, cerând să fie initiate investigații. Ulterior, fostul procuror general interimar, Igor Popa, a răspuns CSM că nu va da curs sesizări pe motiv că nota informativă prezentată de Murguleț „nu corespunde cerințelor de formă și conținut a unei sesizări despre săvârșirea unei infracțiuni” și că au fost stabilite ”temeiuri pentru examinare și întregistrare”. Refuzul Procuraturii Generale a fost contestat în instanță.

Pe 25 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-i suspende din funcții pe președintele Judecătoriei Chișinău, adjuncții săi și președintele CSJ, în urma sesizării depuse de Murguleț. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău  i-a repus în funcții pe președinții CSJ și ai Judecătoriei Chișinău.

Julieta Savițchi
29/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii