Judecătoria Hâncești va decide dacă Procuratura Generală trebuie să-i cerceteze penal pe șefii de la Judecătoria Chișinău

Julieta Savițchi
29/08/2019

Judecătoria Hâncești urmează să examinexe contestația Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) privind refuzul Procuraturii Generale de a investiga acuzațiile aduse de către magistratul Mihai Murguleț șefilor de la Judecătoria Chișinău și a președintelui Curții Supreme de Justiție.  O decizie în acest sens a fost luată joi de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Decizia de strămutare a cauzei a fost luată la solicitarea magistratei Aliona Miron, ex-președintă interimară a Judecătorie Chișinău. Autoarea sesizării a invocat că judecătorul Murguleţ Mihai activează în cadrul Judecătoriei Chişinău, iar magistrații care figurează în denunțul lui Murguleț activează în cadrul aceleiași instanțe.

Amintim că magistratul Mihai Murguleț a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii că în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, Corneliu Guzun, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Mihai Murguleț a invocate că aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile, cât și a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, privind soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane, solicitări respinse de judecător ca fiind ilegale și inadmisibile.

La 4 iulie curent, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat  Procuratura Generală privind nota informativă depusă de Mihai Murguleț, cerând să fie initiate investigații. Ulterior, fostul procuror general interimar, Igor Popa, a răspuns CSM că nu va da curs sesizări pe motiv că nota informativă prezentată de Murguleț „nu corespunde cerințelor de formă și conținut a unei sesizări despre săvârșirea unei infracțiuni” și că au fost stabilite ”temeiuri pentru examinare și întregistrare”. Refuzul Procuraturii Generale a fost contestat în instanță.

Pe 25 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-i suspende din funcții pe președintele Judecătoriei Chișinău, adjuncții săi și președintele CSJ, în urma sesizării depuse de Murguleț. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău  i-a repus în funcții pe președinții CSJ și ai Judecătoriei Chișinău.

Julieta Savițchi
29/08/2019

Comentarii