„Judecătoria supremă” de la Tiraspol l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe Adrian Glijin

Ilie Gulca
06/05/2022
Foto: Promo-LEX

Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, potrivit mamei sale, a fost condamnat de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și jumătate de detenție.

„Cazul Glijin este cel mai elocvent exemplu unde lipsa acțiunilor concrete alimentează abuzurile și ilegalitățile grave. Reiterăm apelurile anterioare și solicităm repetat implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, precum și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pe acest caz”, semnalează Asociația Promo-LEX.

Totodată, în contextul vizitei secretarului general al ONU în Republica Moldova, în perioada 9 – 10 mai, Asociația solicită autorităților constituționale să abordeze în cadrul discuțiilor cazul lui Adrian pentru a oferi ajutorul maxim familiei Glijin, precum și pentru a asigura eliberarea imediată și necondiționată din detenția arbitrară a lui Adrian.

Pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca, stânga Nistrului.

Familia acestuia a fost informată că Adrian este acuzat de „trădare de patrie” și este în custodia așa- numitului serviciu de securitate din Tiraspol.

Angajații acestei structuri au efectuat percheziții la domiciliul mamei și al soției acestuia, au confiscat bunuri personale și au vandalizat mijlocul de transport ce aparține familiei Glijin.

Administrația de facto de la Tiraspol a refuzat să admită solicitările rudelor cu privire la întrevederea cu Adrian, accesul la asistența unui medic independent, precum și la materialele cauzei.

În aceste condiții, avocații din cadrul Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care au fost invocate toate abuzurile la care a fost și este supus Adrian, precum și familia acestuia.

Promo-LEX consideră imperios necesară implicarea mai activă a autorităților din Republica Moldova și Federația Rusă ca state responsabile de respectarea drepturilor omului și obligate să asigure protecție persoanelor aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova.

De asemenea, organizație neguvernamentală consideră că problema eliberării deținutului politic Adrian Glijin trebuie să fie prioritară pe platformele existente de dialog.

Ilie Gulca
06/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii