Judecătorul care l-a achitat pe Vladimir Molojen: "Învinuirea nu a indicat victima sau esența intereselor publice prejudiciate"

Viorica Zaharia
17/02/2016
Vladimir Molojen (dreapta), la pronunţarea sentinţei de achitare. Foto: CIJM

Nu există parte vătămată care să fi avut de suferit de pe urma faptului că ex-ministrul Vladimir Molojen, fiind în serviciu public, a încheiat contracte de peste două milioane de lei cu propria familie. Aceasta este, în esență, argumentarea adusă de Dorin Dulghieru, președintele Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei, în hotărârea motivată prin care i-a achitat, la 9 decembrie 2015, pe fostul ministru al Dezvoltării Informaționale și pe foștii subalterni ai acestuia, Anatolie Gumeniuc și Valeriu Goncearov. Partea motivată a hotărârii a fost făcută publică recent.

Molojen a fost învinuit de abuz de putere și neglijență în serviciu cu urmări grave pentru faptul că a încheiat, din numele Întreprinderii de Stat Registru, în anul 2008, un contract de publicitate cu firma fiului și soției sale, Altent-Com, chiar dacă astfel de servicii nu erau necesare, întrucât Registru este singura structură care perfectează acte de identitate, deci oamenii și fără servicii de publicitate vor apela la ea. De asemenea, fostul demnitar a fost învinuit că nu a desfăcut contractele existente la venirea sa în funcție. Astfel, el și subalternii săi ar fi adus Întreprinderii un prejudiciu de 2.802.188 lei.

Procurorul Mihail Ivanov a argumentat în instanță că astfel, Vladimir Molojen a folosit intenţionat situaţia de serviciu în interes material şi în alte interese personale, fapt prin care a cauzat "daune considerabile intereselor publice şi drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice" și a solicitat condamnarea la şase ani de închisoare cu restituirea prejudiciului. La proces, cei trei inculpați au susținut că sunt nevinovați.

Magistratul Dorin Dulghieru: "Dacă atingerile au fost aduse intereselor publice, nu s-a indicat în mod clar esența acestor atingeri"

Judecătorul, care a examinat cauza timp de patru ani, a pronunțat o hotărâre de achitare pentru toți inculpații. Magistratul a insistat pe faptul că de pe urma acțiunilor acestora nimeni nu a avut de suferit. Hotărârea motivată conține 22 de pagini. "Fapta pusă pe seama lui Molojen Vladimir nu conține acuzații oficiale precum că inculpatul ar fi cauzat daune materiale cu indicarea victimei care a suportat urmările prejudiciabile. În esență, învinuirea adusă inculpatului în rezultatul calificării oficiale a infracțiunii de către organul de urmărire penală este abstractă, deoarece din descrierea faptei nu poate fi reținut niciun element care ar permite să se constate varianta agravantă a abuzului de serviciu - urmări grave. De asemenea, învinuirea nu conține o informație clară privind legătura cauzală dintre fapta imputată și urmările prejudiciabile. În special, cine a suportat aceste urmări. Dacă consecințele au fost suportate de către persoanele fizice, așa cum este indicat în rechizitoriu, atunci nu s-a indicat care din ele. Dacă atingerile au fost aduse intereselor publice, atunci nu s-a indicat în învinuire, în mod clar, esența acestor atingeri și modul în care ele, concomitent, au adus daune intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice", se spune în hotărârea motivată.

Cât privește aflarea inculpatului în conflict de interese, judecătorul a indicat în hotărâre că această situație reprezintă o abatere disciplinară. "Relațiile de rudenie între inculpatul Molojen Vladimir și asociații Altent-Com și administratorul întreprinderii, de la sine, nu constituie temei al răspunderii penale în sensul art. 51 Cod Penal. Nedeclararea conflictului de interese, indicat în învinuire, constituie abatere disciplinară în sensul art. 25 prim al. (2) al Legii nr. 16 din 15.02.2008 în redacția legii în vigoare până la 24.05.2012", se mai spune în hotărârea motivată.

Faptul că prin încheierea contractelor cu familia sa Molojen nu a prejudiciat pe nimeni a fost și principala linie de apărare expusă în instanță de către avocații săi, Vasile Nicoară și Nicolae Ursu.

În două luni, dosarul nu a ajuns la Curtea de Apel

Sentința de achitare a fost atacată de procurorul de caz la 23 decembrie 2015, însă dosarul nici până astăzi nu a intrat în procedura Curții de Apel Chișinău. Faptul ne-a fost confirmat de Cancelaria  Penală a Curții de Apel. Drept explicație, președintele Judecătoriei Buiucani ne-a spus că întârzierea este cauzată de faptul că dosarul este dat la tradus. "Este un volum mare de muncă, dar cred că până luni (22 februarie - n.r.) dosarul va fi trimis la Curtea de Apel", a declarat Dorin Dulghier.

O anchetă jurnalistică realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat că dosarul Molojen s-a aflat în prima instanță, în procedura președintelui Judecătoriei Buiucani, timp de patru ani, după alți 1,5 ani cât a durat urmărirea penală. Vladimir Molojen a fost ministru al Dezvoltării Informaționale în Guvernul Tarlev 2, între anii 2005-2008. Apoi a preluat conducerea Întreprinderii Registru, care este subordonată acestui minister. În 2010, după ce comuniştii au pierdut puterea, Vladimir Molojen s-a ales cu dosar penal pentru abuz de putere și neglijență în serviciu.

Viorica Zaharia
17/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii