Judecătorul Roman Mazureț a contestat reluarea urmării penale în cazul Băncii Sociale

Ilie Gulca
10/08/2022
Judecătorul Roman Mazureț. Foto: CIJM

Magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Roman Mazureș, a contestat reluarea urmăririi penale în cazul Băncii Sociale, un episod al „fraudei bancare”, demarată în urma unui demers al procurorului-șef interimar al PCCOCS în ianuarie 2022.

„Contestarea a fost depusă de către o persoană care nu este parte în dosar și căreia nu-i fusese atribuit vreun statut procesual de către procurorii PCCOCS. Totuși, judecătorul [Roman Mazureț] i-a satisfăcut demersul și a dispus încetarea urmăririi penale prin încheierea pronunțată pe 8 august curent”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.  

Inițial, urmărirea penală în cazul Băncii Sociale a fost clasată în iunie 2021. La șase luni de la această decizie, procurorul-șef adjunct al PCCOCS a dispus reluarea urmării penale în cazul acestei bănci comerciale.

Episodul pe care procurorii au reînceput să îl investigheze ține de prejudicii cauzate statului de ordinul zecilor de milioane de lei. Procuratura menționează că motivele clasării anterioare a dosarului nu a avut la bază considerente ale hotărârii Curții Supreme de Justiție din 10 mai 2018, care a respins un demers formulat împotriva acțiunilor Băncii Sociale de recuperare a banilor din „frauda bancară”.

În fond, autoritatea judecătorească a constatat că contractul vizat în dosar era fictiv și a fost elaborat cu intenția de a crea obligații artificiale și de a crea bani.

Conform sursei citate, procurorii vor contesta încheierea lui Mazureț la Curtea de Apel Chișinău „în vederea continuării investigării acestui episod al fraudei bancare astfel încât persoanele care se fac vinovate să fie trase la răspundere chiar dacă ar beneficia de influențe necorespunzătoare în sistemul justiției”.

Magistratul Roman Mazureţ a fost cel care l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul preşedinte Igor Dodon la o oră după ce l-a băgat pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 pe Petru Merineanu, cumnatul fostului şef al statului.

În mai 2017, el a fost numit la Judecătoria Chişinău, după o activitate de patru ani în instanţa din Ocniţa. Deşi iniţial magistratul nu avea nici casă, nici masă, la doi ani după ce a fost transferat în Chişinău, donaţiile au început să curgă gârlă.

Mai exact, pentru 2019, magistratul Mazureţ a indicat în declarația de avere și interese personale trei apartamente în Chişinău: unul i-a fost donat, iar altele două i-au fost lăsate drept moştenire de mama sa.

Apartamentele au suprafeţe de 40,9, 49,9 şi 72,1 metri pătraţi, iar valoarea lor totală, conform declaraţiei de avere şi interese personale semnată de Roman Mazureţ în martie 2020, este de 718.347 lei (cica 35.917 euro). În acelaşi an, Mazureţ a vândut cu 24.000 de euro un apartament.

În 2020, Mazureţ a mai vândut un apartament pentru care a primit 39.000 de euro. Astfel, pentru două apartamente a pus în buzunar 63.000 de euro.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale pentru anul 2021, în proprietatea magistratului a rămas apartamentul de 72,1 metri pătraţi, raportat la valoarea de 159.309 de lei.

Ilie Gulca
10/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii