Judecătorul Stelian Teleucă, obligat să participe la examinarea dosarului Șor

Ilie Gulca
17/09/2021
Colaj CIJM

Declarația de abținere a magistratului Stelian Teleucă de la examinarea dosarului Șor la Curtea de Apel Chișinău a fost respinsă. Judecătorul Teleucă a invocat în demersul său că ar avea acțiuni la Banca de Economii, una dintre cele trei bănci falimentate în urma furtului miliardului.

Colegiul penal al Curții de Apel, în componența magistraților Silvia Gîrbu, Denis Băbălău și Galina Moscalciuc au respins pe 14 septembrie curent declarația de abținere înaintată de magistratul Stelian Teleucă.

Dosarul intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară este examinat de către Curtea de Apel Chişinău după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis la sfârșitul lui august solicitarea avocaţilor inculpatului privind strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău. 

Până la satisfacerea acestei solicitări a avocaților lui Șor, CSJ a respins de nouă ori cererile de strămutare.

Procuratura Generală a dezaprobat decizia de strămutare a dosarului Şor pe motiv că examinarea va trebui reluată de la început.

„Fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor nouă cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile”, a comentat conducerea Procuraturii Generale.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018 până în august 2021. Inițial, dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Cahul după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Se vehiculează că Şor s-ar afla în Israel.

Ilie Gulca
17/09/2021Become a Patron!

Comentarii