Judecătorul ucrainean răpit în Moldova, Mikola Ceaus, văzut dezbrăcat, desculț și murdar, pe ulițele unui sat din Ucraina, după care a fost luat de către SBU

Mădălin Necșuțu
30/07/2021
Ukrainskaya Pravda

Cotidianul ucrainean Ukrainskaya Pravda relatează, vineri, că judecătorul Mikola Ceaus, răpit din Republica Moldova în aprilie 2021, a fost găsit în pantaloni scurți și desculț în satul Mazurivka din regiunea Vinița, Ucraina.

"A venit în pantaloni scurți, era tot murdar și cu bustul gol. Îi era foame, i-am dat mâncare”, a declarat un localnic pentru publicația citată. Potrivit acestuia, Ceaus a venit la clădirea Consiliului satului și a spus că a fost răpit. Fostul judecător a fost hrănit la Consiliul satului, unde a fost hrănit. După aceea, potrivit șefului Consiliului satului, ofițerii SBU au sosit și l-au luat pe Ceaus împreună cu ei.

Censor.NET a publicat, de asemenea, o fotografie cu Ceaus în lenjerie intimă, indicând că fotografia a fost făcută la Consiliul satului Mazurivka.

Avocatul lui Ceaus, Oleksandr Vishnevii a confirmat pentru Ukrayinska Pravda că judecătorul Ceaus este în acea fotografie făcută în sat. În același timp, avocatul nu a putut spune unde este clientul său în prezent.

Avocatul intenționează să o contacteze pe soția lui Ceaus, care se află acum în Republica Moldova. Potrivit acestuia, dacă informațiile sunt confirmate, atunci va merge să ceară lămuriri la poliția din regiunea Vinița. Poliția din regiunea Vinița a precizat pentru publicația ucraneană că „nu deține nicio informație și poliția nu investighează acest caz”.

Istoria cazului Ceaus:

  • La 9 august 2016, judecătorul Judecătoriei districtului Dniprovsky din Kiev, Mikola Ceaus a fost condamnat pentru că a primit o mită în valoare de 150.000 de dolari. Banii au fost găsiți în două borcane de sticlă, dintre care unul îngropat de judecătorul în curtea casei sale.
  • La 1 martie 2017, Ceaus a fost reținut în Moldova, acolo unde a cerut azil politic acolo. La 15 martie 2021, a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova a refuzat săi acorde azil politic.
  • Pe 3 aprilie 2021, Mikola Ceaus a fost răpit la Chișinău. Ministerul de interne al Republicii Moldova a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect. Potrivit investigațiilor jurnalistice ale RISE Moldova, spionii ucraineni ar fi putut fi implicați în răpirea lui Ceaus. Ministrul de Externe ucraninean, Dmitro Kuleba a declarat, în ciuda evidențelor, că Ucraina nu este implicată în răpirea lui Ceaus.
  • Pe 17 mai, Ceaus a postat un videoclip în care anunța planurile de a se întoarce în Ucraina și a negat că ar fi fost răpit. Avocatul și familia lui Ceaus au sugerat că el a fost pus să spună acest lucru sub presiune. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a negat ulterior zvonurile că Ceaus se afla într-o unitate militară SBGS din regiunea Kiev.
  • Biroul Național Anticorupție a declarat, la 30 aprilie, că procedura de extrădare pentru extrădarea lui Ceaus din Moldova era oficial în curs. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a negat autenticitatea unui document publicat în mass-media cu numele a 29 de ofițeri ai Securității de Stat care ar fi putut fi implicați în răpirea lui Ceaus.
  • La 23 iulie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus. Potrivit Procuraturii oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus.
  • Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a precizat că investigarea tuturor circumstanțelor în cazul Mikola Ceaus este posibilă numai cu cooperarea deplină a părților ucrainene și moldovenești.

 

Mădălin Necșuțu
30/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii