Komaksavia continuă controversa cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco

Ilie Gulca
09/08/2022
Aeroportul Internațional Chișinău. Foto: CIJM

Komaksavia, deținătoarea majoritară de acțiuni a Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, îl acuză pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de colportarea unor „sloganuri politice” în dosarul rezilierii contractului de concesiune a acestei întreprinderi de stat după ce oficialul a declarat că hotărârea Tribunalului Arbitral de la Stockholm este definitivă.

„La cererea unui avocat reprezentând interesele statului, examinarea cauzei s-a împartit în două părți – admisibilitatea cererii și examinarea pe esența cererii. Statul, reprezentat de avocatul său, a fost cel care a cerut să nu fie examinată cauza pe fond, ci să scoată cauza de sub considerare în principiu”, precizează Komaksavia într-un comunicat.

În același timp, compania consideră este inutil să discute cu „acest guvern al cărui scop sunt doar sloganurile politice.”

Pe 8 iulie, ministrul Justiției Sergiu Litivenco a declarat că hotărârea arbitrală a Tribunalului Arbitral de la Stockholm în cazul Komaksavia Airport Invest Ltd versus Republica Moldova este „finală”.

Declarația oficialului a survenit după ce deținătorul majojritar de acțiuni al Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, anunțase că va contesta decizia Tribunalului Arbitral de la Stockholm într-o instanță superioară.

„Ea se numește Final Award, deci, hotărârea este finală, iar o altă hotărâre în această cauză de arbitraj nu poate fi și nu va fi emisă. Prin Hotărârea finală a Tribunalului Arbitral s-a încheiat cauza de arbitraj. Această Hotărâre finală nu este una interimară sau parțială, ci una finală, care a rezolvat întregul litigiu adus de Komaksavia la Tribunalul arbitral”, a explicat oficialul pe pagina sa de Facebook.

Tribunalul arbitral a obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite Republicii Moldova 216.678 de euro pentru cheltuielile de reprezentare juridică.

Komaksavia Airport Invest Ltd ceruse Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova să continue executarea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora din 30 august 2013. În caz contrar, să oblige Republica Moldova să-i plătească o despăgubire 883,7 milioane de euro pentru pretinsa expropriere a investiției alegate în legătură cu contractul de concesiune.

Mai mult, Komaksavia Airport Invest Ltd ceruse, de asemenea, despăgubiri pentru pretinsele veniturile ratate.

Toate aceste pretenții ale offshorului cipriot au fost respinse. Tribunalul arbitral a statuat că Komaksavia Airport Invest Ltd n-a făcut nicio investiție calificată ca atare în dreptul internațional în activele Aeroportului Internațional Chișinău.

Tribunalul arbitral a mai obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite toate taxele arbitrale, care îi reveneau Republicii Moldova în valoare de 422.500 de euro, precum și să întoarcă cheltuielile de reprezentare juridică a Republicii Moldova în valoare de 216.678 de euro.

Ilie Gulca
09/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii