„Kuliocul” rămâne închis. Igor Dodon a venit în instanță fără apărători

Anticoruptie.md
10/03/2023
Captură video

Unul dintre apărătorii lui Igor Dodon, în dosarul denumit generic „Kulioc”, este bolnav de COVID. Anunțul a fost făcut de ex-președintele cercetat penal pentru corupție pasivă, la ieșirea din sediul Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a luat decizia de amânare a ședinței, din motiv că apărătorii nu s-au putut prezenta. Dodon spune că, în privința sa, diagnosticul de coronavirus nu a fost confirmat.

La şedinţă urma să fie vizionată înregistrarea video, cu durata de 47 de minute, de la întâlnirea dintre Dodon şi Plahotniuc din vara anului 2019, când oligarhul i-a transmis punga neagră în care ar fi fost aproape un milion de euro. Filmul reprezintă principala probă în învinuirea fostului şef al statului.

Nici ședința din data de 6 martie nu a avt loc din cauza că Igor Dodon a acuzat simptome de COVID, iar apărătorii săi au invocate probleme de sănătate.

Procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc, a declarat pentru Anticoruptie.md că nu exclude că ar fi vorba de tergiversarea în continuare a examinării dosarului.

Precizăm că, Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani, pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

După ce jumătate de an s-a aflat în arest la domiciliu, în noiembrie 2022 instanța supremă a decis plasarea lui Igor Dodon sub control judiciar. Totodată, acestuia i s-a interzis să părăsească țară. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul soției sale, Galina Dodon, cercetată pentru îmbogățire ilicită.

La începutul anului curent, apărătorii lui Dodon au solicitat în instanță permisiunea ca acesta, împreună cu soția și fiul, să efectueze o vizită în România în scop medical. Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că avocații ar fi prezentat instanței acte false.

Anticoruptie.md
10/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii