La Dubai, din banii Moldtelecom-ului? Dosare penale pentru foști șefi ai companiei

Anticoruptie.md
15/10/2019
unite.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a pornit două cauze penale pe faptul delapidării averii străine și abuzului de serviciu, comise de persoane publice care gestionau Moldtelecom. 

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2018 – 2019, un angajat al Moldtelecom, fiind și membru al unui partid politic, a folosit ilegal automobilul de serviciu. „În acest mod, angajatul a cauzat un prejudiciu în proporții considerabile, iar ca urmare, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani”, susțin oamenii legii.

Totodată, procurorii au stabilit că „factorii de decizie ai întreprinderii de stat Moldtelecom, în primăvara anului 2019, au abuzat de situația de serviciu și, din mijloacele bănești ale întreprinderii, în mod ilegal, s-au deplasat și s-au cazat pentru o perioadă estivală în orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite. Prin aceste acțiuni contrare legii, făptașii au cauzat un prejudiciu în sumă totală de peste 120 000 lei și riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani”, mai afirmă procurorii.

Dosarele penale, intentate de procurorii PCCOCS și investigate în comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP din cadrul MAI, au fost expediate Procuraturii Anticorupție, în vederea exercitării în continuare a urmăririi penale.

Amintim că, la 18 septembrie, șeful Agenției Proprietății Publice, Eugen Moraru, a anunțat că fosta conducere a întreprinderii de stat Moldtelecom ar fi folosit, în ultimii trei ani, bani publici în interese personale și ale partidului de la guvernare, atribuindu-și premii nejustificate și sponsorizând evenimente, organizate de apropiații Partidului Democrat. Potrivit lui Moraru, fostul director de la Moldtelecom, Dan Mitriuc, ar fi primit premii nejustificate în sumă de 250 de mii de lei.

Moraru a mai acuzat fosta conducere de la Modtelecom că ar fi direcționat banii publici și în interesele unor fruntași ai PDM. Astfel, întreprinderea a încheiat un contract exclusiv de plasare a publicității la tv și radio, mijloacele financiare fiind direcționate către un singur holding media, care aparține lui Vladimir Plahotniuc. Totodată, a sponsorizat organizarea, de către Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc, a galelor K1, cu 2,5 milioane lei, în 2018, și 1,2 milioane lei, în 2019.

Dan Mitriuc a fost desemnat în funcția de director al companie Moldtelecom, la 11 aprilie 2016 și a demisionat, la 4 iulie 2019, după instalarea noii guvernări. 

Anticoruptie.md
15/10/2019

Comentarii