La o săptămână de la plasarea în arest, socialistul Maxim Moroșan inspiră aerul libertății

Viorica Mija
05/07/2024
Sursa foto: nordinfo.md

Socialistul Maxim Moroșan a fost eliberat din arest. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Bălți, vineri, 5 iulie, la o săptămână după ce a fost reținut. Moroșan este implicat în altercațiile care au avut loc în preajma unui local din orașul Bălți pe 26 iunie, iar prima instanță a admis solicitarea de plasare a acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile.

Conform portalului nordinfo.md, socialistul a fost eliberat din sala de judecată. Maxim Moroșan a făcut declarații de presă. Acesta a menționat că reținerea sa a fost făcută la comandă, în contextul activității sale în Consiliul Municipal Bălți. 

Portalul Anticoruptie.md a dezvăluit în investigația INTERLOPI ȘI…FILANTROPI că organizația pe care o conduce Moroșan – „Sunt bălțean”, are un background sinuos, cu personaje puternic influențate de propaganda rusă în rol de conducători. Cel mai des, drumul cheltuielilor caritabile duce spre Asociația IFAVIS, condusă de Grigore Caramalac, alias Bulgarul, refugiat la Moscova și inclus de UE în lista persoanelor supuse sancțiunilor. Mai mult, o schema transfrontalieră a „bunătății ruse” este pusă în aplicare și în teritoriile ucrainene anexate ilegal de Federația Rusă. În rol de filantropi îi regăsim tot pe cei doi, ambii cetățeni ruși cu acte în regulă și cu business-uri înfloritoare în capitala Federației Ruse, dar care se arată foarte interesați de procesele care au loc în Republica Moldova, țara lor de baștină, și în Ucraina.

Maxim Moroșan a apărut în vizorul public după mai multe acțiuni controversate pe care le-a desfășurat în orașul Bălți. Acesta este originar din Republica Moldova, dar o perioadă îndelungată a stat în Federația Rusă, fiind și cetățean cu acte în regulă. Mai mulți ani a distrat moscoviții, fiind animator, cu numele scenic Максим Бельский. Ancheta sa este activă și în prezent pe site-ul www.acmodasi.ru. Astfel, a ajuns să participle la mai multe evenimente organizate de instituțiile de forță din Federația Rusă, diplomele și medaliile pe care le-a obținut fiind un argument al legăturii strânse cu acestea. Cu prieteni în structurile înalte ale puterii, Moroșan reușește să scape de hobby-ul din care-și câștiga banii pentru existență, dezvoltându-și propria afacere în domeniul deservirii automobilelor.

În 2013 este fondată Asociația „Sunt bălțean”. Deși „interfața” și lider al asociației este Maxim Moroșan, acesta nu a fost niciodată administrator al organizației. De la creare și până în prezent, în actele oficiale au fost trecute diferite persoane, momentan președinte al asociației fiind boxerul Dmitri Galagoț. Sportivul a preluat conducerea în iunie 2022, după ce la funcție a  renunțat Mihail Ahremțev, un politician cu  viziuni pro-ruse radicale din capitala nordică, președinte al partidului „Ai noștri”. În anul 2020, acesta a dat focul unei hărți a României Mari, chiar înainte de vizita președintelui român, Klaus Iohannis, la Chișinău.

În 2020, Moroșan devine președinte al Uniunii antreprenorilor moldoveni și ruși, care-și are sediul în centrul istoric al Moscovei. De atunci, vizitele sale în țara de baștină au devenit tot mai frecvente. Primele acțiuni desfășurate în Republica Moldova au țintit domeniul sportului, sub „umbrela” Uniunii fiind oferite gratuit mai multe echipamente pentru școlile sportive din Bălți, Drochia și Călărași. Imaginile arată însă că, de fapt, donațiile au o altă sursă, și anume Fundația IFAVIS, condusă de „hoțul în lege”, Grigorii Caramalac, cu care Moroșan este în relații apropriate.

IFAVIS apare în calitate de sponsor al unor cluburi sportive și al unor evenimente de caritate nu doar în Republica Moldova, ci și în Ucraina. În țara vecină, persoana de legătură este Irina Andruh și asociația pe care o conduce „Мир Луганщине” care, conform informațiilor de pe site-ul oficial, ar număra peste 100 de mii de membri. Asociația a fost fondată în anul 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă. 

Mai mult, majoritatea acțiunilor pretins de caritate sau sportiv-patriotice sunt organizate în Ucraina de Caramalac și Moroșan. Presa rusă abundă în reportaje de la astfel de evenimente, în cadrul cărora sunt făcute donații generoase. Miza „investițiilor” este însă una cu bătaie lungă, și asta pentru că mesajele promovate încearcă să inoculeze beneficiarilor ideea „bunătății lumii ruse”, în pofida războiului desfășurat în Ucraina.

 

Viorica Mija
05/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii