Laundromat // Cum au format Platon și Plahotniuc o grupare criminală pentru a scoate bani din Rusia. Procurorii ruși au remis în instanță dosarul lui Veaceslav Platon.

Ilie Gulca
23/11/2021
Veaceslav Platon

Procuratura Generală a Rusiei a remis marți în instanță dosarul penal în cazul omului de afaceri Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani, potrivit TASS, care citează serviciul de presă al Procuraturii Generale. El este acuzat de crearea și conducerea unei grupări criminale și de săvârșirea infracțiunilor legate de transferurile mijloacelor bănești în valută străină din Federația Rusă pe conturile unor companiilor nerezidente.

„În cadrul Procuraturii Generale a Federației Ruse a fost confirmată concluzia de învinuire în cazul dosarului penal pe numele lui Veaceslav Platon. El este acuzat  […] de crearea și conducerea unei grupări criminale și de săvârșirea infracțiunilor legate de transferurile mijloacelor bănești în valută străină din Federația Rusă pe conturile companiilor nerezidente, cu folosirea documentelor oficiale false, în proporții deosebit de mari. Dosarul a fost expediat Judecătoria Tverskaia din Moscova pentru examinare în absența condamnatului, care se eschivează să se prezinte în instanță”, a menționat Serviciul de Presă al Procuraturii Generale pentru TASS.

Procuratura Generală a Federației Ruse a precizat că Veaceslav Platon se ascunde în afara Rusiei și i-a fost refuzată extrădarea.

Potrivit datelor anchetei, în 2013, în Moscova și Chișinău, proprietarul BC Moldindconbank SA, Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc și Aleksandr Korkin au format o grupare criminală pentru scoaterea banilor din Rusia.

Participați la aceeași grupare au mai fost directoarea trezoreriei BC Moldindconbank SA, Elena Platon, proprietatul băncii Evropeiski Expres (Европейский Экспресс), Oleg Kuzimin, co-proprietarii băncilor Ruski Zemelnîi Bank (Русский Земельный Банк), Zapadnîi (Западный), ai filialei Creditbank (Кредитбанк) – Creditinvest (Кредитинвест), Aleksandr Grigoriev și Beslan Bulguciov, conducătorii trezoreriei acestor bănci Rinat Iusupov și Vinera Șaripova, precum și Aleksei Sobolev și Lev Pahomov.

„Din iunie 2013 până în mai 2014, aceștia au transferat mijloace financiare în valută străină de pe conturile băncilor rusești pe cele ale BC Moldindconbank SA, folosind documente oficiale false, în valoare de peste 126 miliarde de ruble”, adaugă TASS.

Elena Platon, Aleksandr Grigoriev și Oleg Kuzimin au fost condamnați la diferite termene de închisoare. Sora lui Veaceslav Platon a fost condamnată la zece ani de închisoare în dosarul Laundromat. Sentința a fost emisă pe 12 martie curent de Judecătoria Tverskaia.

Femeia a fost găsită vinovată de complicitate în spălarea a 126 de miliarde de ruble rusești în cadrul schemei Laundromat.

„Din 2013 până în 2014, Elena Platon a fost un membru activ al unei grupări criminale internaționale, condusă de fratele ei, Veaceslav Platon, și de un cunoscut politician și om de afaceri din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Împreună cu beneficiarii unor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, precum și cu alți complici, acuzata a efectuat retrageri ilegale din Federația Rusă către state străine de peste 126 de miliarde de ruble”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

Dosarele penale în cazul lui Korzin, Iusupov, Șaripova, Sobolev și Pahomova sunt examinate în aceeași instanță, Judecătoria Tverskaia din Moscova (Тверской районный суд города Москвы.

Veaceslav Platon este anunțat în urmărire după ce Judecătoria Chişinău i-a dat controversatului afacerist un termen de zece zile pentru a reveni în Moldova şi a se prezenta la şedinţa de judecată într-un dosar în care este inculpat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi tentativă de mituire.

Pe 2 august, procurorul anticorupţie Mirandolina Suşiţcaia solicitase schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată.

Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

Ilie Gulca
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii