Le-au incendiat mașinile. Acțiuni de intimidare a refugiaților ucraineni în UTA Găgăuzia

Anticoruptie.md
21/02/2024

Au încendiat ușa hotelului din Vulcănești unde locuiesc refugiații ucraineni, poarta centrului de plasament, dar și două mijloace de transport ce aparțin ucrainenilor care au fugit din calea războiului. Sunt acțiunile a trei bărbați originari din satul Congaz, Găgăuzia, reținuți miercuri, 21 februarie, de poliție. Acțiunile lor erau făcute la comandă, instigând astfel cetățenii la ură și violență împotriva refugiaților din Ucraina. 

Cei trei bărbați, unul de cu vârsta de 40 de ani care și-a ispășit o pedeapsă anterioară în Federația Rusă, fratele său în vârstă de 38 de ani, și un consătean în vârstă de 35 de ani, executau la comandă incendieri ale mijloacelor de transport, centrelor de plasament din UTA Găgăuzia. Scopul acestora fiind instigarea la ură și violență față de ucrainenii care au găsit refugiu în Republica Moldova. 

Acțiunile de incendiere au început la data de 5 februarie, cu incendierea ușii hotelului din r. Vulcănești, pe care au scris cu vopsea neagră „AFARĂ”. Tot atunci au incendiat poarta centrului de plasament pentru refugiații din Ucraina,  apelând la aceeași inscripție.

Ulterior, au continuat acțiunile și în data de 21 februarie, atunci când au incendiat două mijloace de transport aparținând refugiaților din Ucraina. 

În urma perchezițiilor efectuate la domicilul bănuiților au fost ridicate telefoane mobile, butelii cu substanțe inflamabile, spray-uri cu vopsea, măști și cagule.

Toți trei bănuiți au fost reținuți și riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de până la 6 ani pentru primul capăt de acuzare și o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de până la 3 ani pentru al doilea capăt de acuzare.

Anticoruptie.md
21/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii