Legături primejdioase cu Tiraspolul. 44 de percheziții în dosarul unei organizații criminale din Ucraina

Anticoruptie.md
01/12/2022
Momentul reținerii unui membru al grupării criminale

Organizau crime la comandă, atacuri raider, torturi și răpiri de oameni din mediul de afaceri. O grupare criminală care acționa în Ucraina și stânga Nistrului, a fost anihilată de oamenii legii, după ce au desfășurat percheziții simultane – 14 la cinci figuranți în Cahul și Chișinău, care ar avea legături cu grupurile criminale din regiunea transnistreană, și 30 percheziții în regiunea Odesa, la nouă persoane.

Acțiunile s-au desfășurat urmare a schimbului de informaţii prin intermediul EUROPOL cu autoritățile din Ucraina. Acestea au stabilit că un ucrainean de 56 de ani,  prin acord prealabil cu un grup de persoane, a creat o organizație criminală cu legături inter-regionale, care a activat pe teritoriul orașului Odesa și ar avea tangențe infracționale cu lumea interlopă din Moldova, din stânga Nistrului. Bărbatul care urmează să fie anunțat în căutare de către autoritățile din Ucraina ar fi implicat în organizarea crimelor la comandă, estorcare de bani, vânzări de droguri, contrabandă cu arme și muniții, atacuri raider, torturi și răpiri de oameni din mediul de afaceri etc.

„Perchezițiile au avut loc în cadrul unui dosar pornit în 2016, de Procuratura Generală pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, cu grupuri infracționale ale acesteia active în raioanele de Est ale Moldovei (regiunea transnistreană). Cei cinci figuranți din Moldova ar avea legături cu aceste grupuri, precum și direct cu liderul acestora din Ucraina. Recent, oamenii legii le-au dat în vileag comunicarea membrilor acestui grup infracțional cu acest lider din statul vecin, cu vârsta de 56 de ani, care urmează să fie anunțat în căutare de autoritățile din Ucraina. Figuranții vizați de perchezițiile de aici au vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, cărora procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să le atribuie statutul procesual-penal”, explică oamenii legii.

Ca urmare a perchezițiilor,  au fost ridicate mai multe corpuri delicte precum mărfuri, bonuri de creanță, timbre de pre-livrare, evidență contabilă, contracte de activități economice comune și autovehicule, precum și arme și muniții deținute ilegal. Urmărirea penală continuă, sub conducerea procurorilor PCCOCS, în vederea stabilirii tuturor aspectelor infracționale investigate.
 

Anticoruptie.md
01/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii