Legea, pentru toţi: Igor Dodon, amendat cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica “Sfântul Gheorghe”

Julieta Saviţchi
18/05/2022
CIJM

Fostul preşedinte Igor Dodon a fost amendat de poliţie cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica bicoloră negru-oranj “Sfântul Gheorghe” la manifestaţiile organizate de socialişti şi comunişti în ziua de 9 mai.

Poliţia l-a găsit vinovat pe fostul şef al statului că a încălcat legea care interzice simbolurile războiului din Ucraina “Z” si “V”, dar si panglica “Sfantului Gheorghe”.

Anunţul a fost făcut de Dodon pe pagina sa de Facebook, publicând şi procesul verbal întocmit de oamenii legii. „Guvernarea a trimis poliţia să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile Victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanţele de judecată. E o lege anticonstituţională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituţional, această lege are un caracter discriminatoriu şi divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică. Totul va fi bine. Guvernările trec, simbolurile Victoriei rămân”, a scris Dodon.

Parlamentul a votat la 14 aprilie, în ultima lectură, proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”.

Astfel, în Codul Contravenţional au fost incluse amenda de până la 9.000 de lei şi munca neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore pentru sfidarea acestei legi.

Înainte ca deputata Olesea Stamate să prezinte proiectul de lege, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna principală a Parlamentului. După ce proiectul a fost prezentat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul în semn de protest.

Igor Dodon a chemat în repetate rânduri cetăţenii să nu se conformeze legii şi să poarte simbolurile interzise.

Julieta Saviţchi
18/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii