Liber să iasă din casă. Fostul șef de la Căile Ferate, Iurie Topală, scapă de arestul la domiciliu

Viorica Mija
30/03/2023

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a fost plasat sub control judiciar. O decizie în acest sens a fost luată, joi, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. O anchetă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a demonstrat că principala problemă care a afectat întreprinderea de stat a fost pierderea contractelor de transport determinate de taxele de protecție pe care le plăteau firmele de transport la PDM.

Solicitarea procurorilor de a prelungi măsura de arest la domiciliu pentru fostul șef de la Căile Ferate a fost respinsă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistrații au dat curs cererii avocaților, care au solicitat istituirea controlului judiciar în privința clientului lor.

Iurie Topală,  reținut pe 13 ianuarie 2021 de ofițerii Interpol din Belgia, a  fost extrădat în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2022. Acesta este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei.

În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

 

Viorica Mija
30/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii