Libertatea omului lui Plahotniuc, dezbătută la greu în instanţă

Julieta Saviţchi
29/03/2023
Avocaţii Vladimir Moşneaga şi Natalia Bayram, în instanţă Foto CIJM

Judecătoria Chişinău a pus pe rol dosarul penal în care ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi este învinuit în frauda bancară, numită generic „Furtul miliardului”. Oamenii legii îi incriminează fostului deputat calitatea de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

La prima şedinţă de judecată care a avut loc miercuri instanţa a examina demersul procurorului anticorupţie Gheorghe Iapără, care a solicitat prelungirea mandatului de arestare pe numele lui Andronachi cu încă 30 de zile.

Şedinţa a avut loc în lipsa inculpatului care a refuzat escortarea în instanţă pe motiv că este bolnav. Fostul deputat a fost reprezentat de trei apărători care au luptat pentru punerea în libertate a clientului lor, recurgând şi la citate din Biblie pentru a convinge judecătorul.

Instanţa a anunţat deliberare până pe data de 31 martie pentru a pronunţa decizia.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în rezultatul faptelor imputate, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând „condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şli a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Controversatul afacerist este apărat de avocatul Vladimir Moşneaga, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat când era condus de Plahotniuc.

În calitate de procuror, Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat. 

Oleg Mîța, celălalt avocat al lui Vladimir Andronachi, a ajuns în atenţia presei ca apărător al lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena, unul din cei mai temuţi lideri interlopi din Moldova.


 

Julieta Saviţchi
29/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii