Lista foștilor și actualilor magistrați implicați în «Spălătoria rusească», ajunși pe mâna procurorilor Anticorupție

Anticoruptie.md
20/09/2016
Infografic: ziarulnational.md

Portalul Deschide.md a făcut publică lista foștilor și actualilor magistrați, precum și a executorilor judecătorești care ar fi fost reținuți în urma perchezițiilor desfășurate de procurorii Anticorupție și ofițerii CNA în mai multe instanțe din țară. Unul dintre ei, Igor Vornicescu, ar fi fost reţinut chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, de unde încerca să plece peste hotare. 

Potrivit sursei, celelalte 14 persoane care s-ar afla acum în izolatorul CNA sunt: 

Ştefan Niţă - judecător la Curtea de Apel

Garri Bivol - judecătorul Judecătoriei sectorului Centru

Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Râșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Serghei Popovici – președintele Judecătoriei Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistrat la Judecătoria Râșcani

Valeriu Gâscă – judecător la Judecătoria Râșcani 

Serghei Gubenсo - Judecătoria Comrat

Serghei Lebediuc - Judecătoria Militară

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Gheorghe Marchitan - magistratul de la Judecătoria Căușeni

Gheorghe Gorun - fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a Capitalei

Jurnaliștii mai scriu că magistratul Victor Orândaş de asemenea figurează în dosar, dar reţinerea lui nu a fost posibilă din motiv că acesta nu s-ar afla în ţară. 

Marți, 20 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul ca 16 actuali și foști judecători, implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, să fie cercetați penal la solicitarea procurorului general interimar Eduard Harunjen. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe închise. Potrivit procurorului Anticorupție, Viorel Morari, percheziții ar putea avea loc și miercuri, 21 septembrie, în prima jumătate a zilei. Morari a refuzat să ofere detalii despre cei vizați de anchetă, precizând că va reveni cu mai multe detalii.

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că în perioada anilor 2010-2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. În schemă au intrat cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Anticoruptie.md
20/09/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii