Listele electorale din Găgăuzia, la control. CNA a început procesul de examinare a plicurilor cu listele electorale

Tatiana Gherța
19/05/2023
cna.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), împreună cu procurorii anticorupție, au început procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale. Proceudra are legătură cu urmărirea penală, pornită pe fapte de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

Potrivit CNA, procesul se desfășoară în prezența a trei membri ai comisiei electorale din regiune, inclusiv a șefei Comisiei, și a avocatului CECG. Toate listele vor fi dublicate, iar după încheierea procedurii plicurile cu listele originale vor fi sigilate și restituite Curții de Apel Comrat. Reprezentanții CNA menționează că acțiunile efectuate  „nu afectează, la momentul actual, în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor”.

În urma examinării faptelor și ridicării mai multor documente de la sediul CECG a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.

Amintim că, perchezițiile în dosarul pornit pe fapte de corupere a alegătorilor în perioada campaniei electorale de alegere a bașcanului Găgăuziei au început în data de 7 mai. Zece persoane au fost percheziționate, însă nici una nu a fost reținută. Acuzatorii menționează că reprezentanții staff-ului electoral al candidatei partidului ȘOR ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare , plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace băneşti despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat şi nu au fost declarate la CEC. De altfel, în timpul anchetei s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei. 

Perchezițiile au continuat și sâmbăta trecută, 13 mai. Ofițerii CNA au efectuat 11 percheziţii la domiciliile și automobilele a opt persoane. Acțiunile au avut loc în mun. Chișinău, la Vulcănești, Cimișlia și Comrat

Tatiana Gherța
19/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii