Litvinenco îndeamnă procurorii să-și facă treaba la fel, dacă au suspiciuni legate de acte de corupție în actualul Guvern. Ce a spus despre vila sechestrată în Franța a lui Plahotniuc

Mădălin Necșuțu
19/08/2022

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat, joi seara, că procurorii trebuie să lucreze cu aceleași măsuri, în cazul în care sunt suspiciuni că unii membrii ai guvernului comit acte de corupție.

„Dacă există persoane care comit acte de corupție în sânul actualei guvernări aceste persoane trebuiesc cercetate, investigate și condamnate. Slavă Domnului, la momentul de față nu se fură miliardul, nu se concesionează aeroportul, nu se întâmplă laundromate. Nu putem vorbi de același grad de încălcare a legii. Dacă există astfel de cazuri, procurorii trebuie să supravegheze acest lucru și dacă se confirmă persoana trebuie sancționată fără nici un fel de diferență chiar dacă activează el în cadrul actualei guvernări ori dacă deține o funcție politică”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la radio Vocea Basarabiei.

El a mai afirmat că instituțiile statului trebuie să se contrenze pe corupția mare care pleacă din cadrul partidelor politice. De asemenea, el a mai afirmat că fugarii acuzați de mari acte de corupție trebuie aduși în țară și pedepsiți conform legii.

În ceea ce privește decizia de recentă a magistraților din Franța de a se pune sechestru pe un bun de circa 4,2 milioane de euro, o casă ce aparține oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, Litvinenco a declarat că este ca nevoie ca procurorii și judecătorii să se miște mai rapid pe acest dosar pentru ca astfel de bunuri confiscate să poată fi valorificate de stat în sensul recuperării prejudiciului.

„De la sechestru până la confiscare este nevoie de o condamnare penală cu privire la fapta care i se incriminează, plus să fie stabilită confiscarea specială, fie confiscarea extinsă în cazul bunului respectiv, după care acesta revine în proprietatea statului”, a explicat Litvinenco.

Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui imobil din orașul francez Sciez – una dintre zonele de elită ale Franței - aparținând cetățeanului moldovean, Vladimir Plahotniuc, în urma solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Conform estimărilor autorităților franceze, precizează un comunicat al PCCOCS, bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane de euro, echivalentul a 83,5 milioane de lei.

Mădălin Necșuțu
19/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii