REPORTER CIJM// Gheorghe Petic bifează prima victorie

Tatiana Gherța
23/03/2023
Sursa: CIJM

Joi a avut loc prima ședință de judecată în care fostul polițist, Gheorghe Petic, solicită de la stat prejudicii morale și materiale în sumă de 6.000.000 de lei pentru condițiile inumane și degradante la care a fost supus fiind deținut în penitenciar.  În cadrul acesteia, apărarea a înaintat instanței cereri de anexare la dosar a câtorva ordonanțe, dar și audierea a 2 martori care vor depune depoziții în favoarea Gheorghe Petic. Toate solicitările au fost aprobate.

La proces a participat reclamantul, Gheorghe Petic, împreună cu apărătorul său, dar și reprezentanții Ministerului Justiției și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Nu s-a prezentat însă reprezentantul Procuraturii Generale, și anume procurorul Iurie Lealin.

În debutul ședinței, apărătorul reclamantului a solicitat anexarea la dosar a ordonanței pentru ridicarea informațiilor privind convorbirile telefonice. În special, informația divulgată de pretinsa victimă la 112. Totodată, Petic a solicitat și ridicarea unor imagini video care au fost făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Solicitările au continuat cu alte episoade, care, potrivit lui Gheorghe Petic, i-au provocat daune psihice.

 „Rog să fie anexate la materialele dosarului 2 procese verbale în care anumiți angajați ai MAI, direcția nr 5, s-au autodenunțat în 2021 despre cum au participat la „împachetarea” dosarului Petic. Aici este descris cu lux de amănunte, să vadă instanța în consecință ce daune mi-au adus acești angajați. La fel, este un autodenunț, al doamnei pe care aș fi agresat-o sexual”, a menționat Gheorghe Petic.

Avocata lui Petic, Olga Ojog, a mai solicitat instanței permisiunea de a fi audiați 2 martori, este vorba de Chiril Moțpan și Pavel Grigorciuc, care au văzut condițiile de detenție în care s-a aflat Gheorghe Petic. Primul, în calitate de fost deputat și președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, iar al doilea - în calitate de fost deținut.

„Vreau să încurajez reprezentantul autorității penitenciarelor (ANP) să nu mintă instanța. Știm cu toții că penitenciarul 13 are condiții degradante și inumane. Informez instanța că în 2019, în martie, avocatul poporului a făcut o vizită la penitenciar și un raport amplu, reprezentantul penitenciarelor vine cu niște poze, probabil azi făcute, care nu reprezintă realitatea. Am depus toate actele necesare, nu înțeleg când domnilor de la ANP o să încetați să mințiți. Susțin cererea ca aceste persoane să fie invitate pentru a confirma cele declarate. ”, a precizat Petic.

„Ministerul Justiției nu neagă anumite informații, dar dacă va fi necesar vom solicita mai multe informații. Ministerul Justiției este deschis pentru a elucida dacă probele au fost false sau nu”, a fost intervenția reprezentantului Ministerului Justiției.

„Ce ține de condițiile de detenție, acele fotografii nu le-am făcut eu personal, dar administrația ANP, la solicitarea mea. Am solicitat poze din perioada în care a fost reținut domnul Petic. În fiecare an instituțiile penitenciare fac fotografii, se fac fotografii înainte și după reparație. Condițiile prezentante în fotografii sunt cele care erau în 2018, 2019. Noi am arătat real starea lucrurilor. ”, a răspuns reprezentantul ANP.

Într-un final, toate solicitările reclamantului au fost acceptate. Gheorghe Petic a declarat pentru anticoruptie.md că este neobișnuit ca instanța să accepte demersurile sale, întrucât până acum toate erau respinse. Totodată, a explicat de ce pretinde de la stat prejudiciul de 6 milioane de lei.

 „Suma reiese din mai multe compartimente. 1) Am fost deținut 273 de zile în pușcărie; 2) Mi-a fost încălcat dreptul la viața privată, mi s-au instalat diferite camere video, microfoane în oficii, fapt recunoscut în denunțurile repsective; 3) Am dost deținut în penitenciarul numărul 13 în condiții inumane și degradante, fapt ce este confirmat de o vizită făcută de Avocatul Poporului, care a elaborat și un raport amplu; 4) Nu am avut parte de un proces echitabil. Pe parcursul a 273 de zile și al multor ședințe de judecată, judecătorii de la Orhei nu au admis niciun demers, toate demersurile mele au fost respinse.”, a declarat Petic.

Petic a mai precizat că Ministerul Justiției recunoaște parțial că structurile statului i-au adus un anumit prejudiciu, dar nu sunt de acord cu suma prejudiciului. Suma, spune Gheorghe Petic, nu va fi negociată. Reclamantul  își exprimă speranța că va găsi o soluție în instanțele naționale, în caz contrar își va căuta dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Precizăm că, următoare ședință este planificată pentru vineri, 24 martie, ora 10:00.  

Tatiana Gherța
23/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii