Magistrata Tertea, învinuită de trafic de influență, trimisă pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
01/06/2021

Magistrata Maria Tertea de la Judecătoria Chișinău, reținut acum două luni în flagrant cu mită, împreună cu cel care i-a oferit banii, vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat marți în judecată dosarul de învinuire a celor doi pentru două episoade de trafic de influență.

Cele două dosare în privința Mariei Tertea au fost inițiate prin ordonanța procurorului general, ulterior ambele fiind conexate într-o procedură unică.

Amintim că Maria Tertea a fost reținută la 22 martie într-o cauză penală inițiată de procurorul general, în baza unor informații, potrivit cărora, magistrata Maria Tertea ar fi pretins 16.000 de dolari SUA de la managerul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii, în comun cu angajații Centrului Național Anticorupție, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, aceasta fiind învinuită de primirea a 11.000 de dolari din suma inițial pretinsă.

La 25 martie, Tertea a fost eliberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile. La 31 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a admis demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea judecătoarei Maria Tertea. Decizia CSM este valabilă până în momentul în care va fi emisă o hotărâre definitivă în cauza în care este vizată. 

La începutul lunii aprilie, procurorii au anunțat că Maria Tertea este cercetată și într-un alt dosar penal. Pe numele acesteia a fost pornită o nouă cauză penală pentru trafic de influență. Judecătoarea ar fi extorcat de la conducătorul unei firme 1.000 de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele agentului economic cu pricina.

Fiind audiați de procurori, omul de afaceri și-a recunoscut parțial faptele incriminate, iar magistrata nu şi-a recunoscut vina, refuzând de a face declarații. În prezent, ambii inculpați sunt cercetați în libertate.

Anticoruptie.md
01/06/2021Become a Patron!

Comentarii