Magistrata Vasilisa Muntean, acuzată de Veaceslav Platon de apartenenţă la crima organizată

Julieta Saviţchi
09/02/2021

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon susţine că magistrata Vasilisa Muntean face parte din grupul criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc. Acuzaţiile au fost aduse marţi în timp ce Platon era audiat în calitate de parte vătămată în primul dosar intentat pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Vasilisa Muntean este preşedinta completului de judecată care gestionează dosarul intentat pe numele lui Morari. Magistrata Ana Cucerescu i-a luat apărarea colegei sale și l-a avertizat pe Platon că riscă să fie atras la răspundere pentru calomnie. Şi procurorul pe caz, Elena Ceruţa, i-a cerut afaceristului să se oprească, precizând că acuzaţiile nu sunt justificate.

Veaceslav Platon a mai declarat în instanţă că dosarul intentat pe numele lui Viorel Morari ar fi servit drept temei pentru anularea unei decizii judecătoreşti din Olanda, prin care a fost respinsă plângerea semnată de Viorel Ţopa şi Victor Ţopa, în care aceştia solicitau 60 de milioane de dolari de la Vladimir Plahotniuc. „Prin luna ianuarie a anului trecut avocaţii mei au trimis online, neformal, materialele din acest dosar avocaţilor lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Acest dosar a servit drept temei pentru anularea deciziei primei instanţe de către Curtea Supremă de Justiţie din Olanda”, a declarat Platon în cadrul şedinţei de judecată.

„Aceste afirmatii care sunt calomnioase şi fără nici un suport factologic aduc atingeri grave profesiei de judecător şi este o ofensă care nu poate fi cumva combătută. Este grav şi ceea ce spune Platon despre transmiterea materialelor din dosarul penal. Ceea ce spune Platon este grav. Eu eram atunci în arest preventiv, Platon se afla în arest, iar avocaţii săi au avut acces la dosarul care se afla în faza de urmărire penală şi au transmis materialele unor persoane terţe? Cum rămâne cu nedivulgarea datelor despre urrmărirea penală? Dar cine să investigheze acest aspect? Stoianoglo care l-a eliberat pe Platon?”, a declarat Morari.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție este învinuit că a dat curs unei plângeri semnate de Vladimir Plahotniuc şi a pornit dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon pentru denunţ fals. Plahotniuc a invocat plângerea depusă de avocaţii lui Platon la DIICOT România privind implicarea sa în crima organizată.

DIICOT nu a dat curs plângerii apărătorilor lui Platon şi au trimis-o Procuraturii Generale din Republica Moldova. În rechizitoriul întocmit pe numele lui Morari, fostului şef de la Procuratura Anticorupţie i se incriminează că ar fi dat indicaţii unui subaltern de al său să înregistreze cu o dată din urmă plângerea lui Plahotniuc.

Deşi a fost pornit un dosar în baza plângerii lui Plahotniuc, Veaceslav Platon nu a avut niciun statut, iar dosarul nu a avut finalitate.

Amintim că Veaceslav Plator este recunoscut ca parte vătămată în primul dosar penal intentat pe numele lui Viorel Morari şi solicită prejudicii estimate la 300 de milioane de dolari.

Julieta Saviţchi
09/02/2021

Comentarii