Magistratul Oleg Melniciuc, condamnat pentru îmbogățire ilicită, cere prejudicii de la stat

Viorica Mija
05/05/2023
Colaj CIJM

Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită, a acționat Ministerul Justiției în instanță. Judecătorul, cunoscut și pentru faptul că i-a numit pe jurnaliști „răpănoși”, cere repararea prejudiciului „cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. Anticorupție.md a deconspirat cum în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, destinat judecătorilor, s-au ales cu apartamente mama și câteva rude ale lui Oleg Melniciuc.

Prima ședință, de pregătire a cauzei, în procesul inițiat de Oleg Melniciuc împotriva Ministerului Justiției, a început cu stângul. Judecătoarea Georgeta Grozav a declarat abținere, iar cererea sa urmează să fie examinată. Următoarea ședință este programată  pentru  data de 11 mai.

Oleg Melniciuc este condamnat, în prima instanţă, la 7 ani cu executare pentru îmbogăţire ilicită. Sentinţa de condamnare a lui Melniciuc a fost pronunţată de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa, la 3 septembrie 2021, la patru ani după ce a fost pornit dosarul pentru îmbogăţire ilicită.

Așa cum sentința nu este definitivă, magistratul îşi poate exercita în continuare mandatul. Pedeapsa va fi pusă în aplicare doar în cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărârea primei instanțe.

Până la o sentință definitivă a fost menținut sechestru pe anumite bunuri ale familiei sale, cum ar fi o cotă parte dintr-un imobil, dar și pe un automobil de marca Mercedes înregistrat pe numele soției sale, Diana Melniciuc. Valoarea totală ar fi de 1 milion de lei.

Etica profesională nu e asul judecătorului Oleg Melniciuc. În anul 2013, magistratul Oleg Melniciuc, într-o şedinţă publică, i-a numit pe jurnalişti „răpănoşi”. Candidatura sa a fost respinsă anterior de preşedintele Nicolae Timofti tot pe motiv că acesta a încălcat codul de etică de mai multe ori şi a judecat aflându-se în conflict de interese. Ulterior însă, a fost promovat la şefia Judecătoriei sectorului Râşcani din Chişinău.

 

Viorica Mija
05/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii