Magistratul Sergiu Arnăut, cercetat penal pentru fapte de corupție. Ce avere a declarat judecătorul

Anticoruptie.md
25/10/2017
Foto: CIJM

Magistratul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut este urmărit penal într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență, după ce o persoană l-ar fi denunțat oamenilor legii. Informația a fost confirmată pentru portalul Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Potrivit sursei, dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. Procuroii nu au dorit însă să ofere jurnaliștilor mai multe detalii, precizând doar că judecătorul nu recunoaște faptele, pledând nevinovat. De cealaltă parte, președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, a informat jurnaliștii că Sergiu Arnăut se află în concediu până pe data de 4 noiembrie. 

Sergiu Arnăut este cunoscut opiniei publice pentru locuința de lux pe care o deține în cartierul Poșta Veche al sectorului Râșcani din Chișinău. Casa, de 140 de metri pătrați, are și construcții accesorii, toate valorând peste două milioane de lei. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, publicată în 2012, demonstra că imobilul era înscris pe numele soției, în timp ce magistratul nu îl trecuse în propria declarație de avere. Mai mult, Arnăut intrase în conflict cu vecinii săi, după cea îngrădit un teren de 270 metri pătraţi, ultima bucată de spaţiu public care servea drept teren de joacă şi cale de acces pentru locuitorii din zonă. Ulterior, CNA și Procuratura Anticorupție au inițiat un control concluzionând că, oficial, magistratul și soția lui erau divorțați, deși locuiau în aceeași casă.

În anul 2015, Comisia Națională de Integritate a efectuat un control și a constatat că pe numele magistratului figurează o treime dintr-un apartament de 70 de metri pătrați și un garaj de 46 de metri pătrați. CNI a adoptat un act de constatare prin care a decis că judecătorul a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților, deoarece nu a declarat casa trecută în acte pe numele fostei soții, dar pe care el o folosește. Atunci, CNI a cerut Procuraturii Generale să pornească un dosar penal pentru fals în declarația de avere, însă oamenii legii au respins solicitarea.

Pentru anul 2016, judecătorul Arnăut a declarat venituri de puțin peste 400.000 de lei, cumulate din salariul de la Curtea de Apel, pensie și indemnizație, precum și peste 41.000 de lei drept dobândă din depuneri bancare. Casa din sectorul Poșta Veche nu apare nici în ultima declarație de avere, în acte regăsindu-se doar apartamentul și garajul, precum și două autoturisme - un BMW deținut în folosință și altul de marcă GAZ, cumpărat în 2014 cu 10.000 de lei. Magistratul are deschide pe numele său patru depozite bancare care însumează peste jumătate de milion de lei. 

Anticoruptie.md
25/10/2017Become a Patron!

Comentarii