Maia Sandu, despre accidentul de la Buiucani: „Am văzut cât de mult ne costă instituțiile slabe ale statului”

Anticoruptie.md
02/10/2019
Foto.moldova.org

Prim-ministra Maia Sandu a solicitat, miercuri, la ședința Guvernului, sancțiuni mai dure pentru persoanele care urcă în stare de ebrietate la volan. În plus, șefa Executivului a insistat să fie efectuate anchete în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției pentru a elucida circumstanțele în care persoana, care a provocat luni accidentul, a putut să păstreze permisul de conducere deși a avut cinci cauze penale și 40 contravenționale.

„Am văzut cât de mult ne costă instituțiile slabe ale statului, instituțiile vulnerabile, iresponsabile. Am văzut încă o dată cum ucide corupția. Cum se poate ca o persoană care a avut cinci cauze penale și peste 40 contravenționale să fie lăsată să conducă un automobil?”, a întrebat prim-ministra la începutul ședinței Executivului. 

Maia Sandu a dispus efectuarea unor anchete pentru a verifica angajații poliției care i-au aplicat sancțiuni Svetlanei Ungureanu în cazul celorlalte infracțiuni. „Trebuie să ne clarificăm la fiecare etapă, în fiecare caz. Când a fost sancționată această persoană? Cine sunt oamenii implicați? Cine sunt cei care au emis decizii? Dacă deciziile au fost luate pe potriva încălcărilor, dacă aceste decizii au fost implementate.”

De asemenea, șefa Guvernului a solicitat adoptarea unor sancțiuni mai dure în cazul persoanelor care au comis mai multe infracțiuni rutiere. „Să fie lipsiți de dreptul de a conduce pentru mulți ani. Această sancțiune să vină automat. Să nu decidă procurorul sau judecătorul”.

La rândul său, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a precizat că, în urma accidentului, au apelat la asistența medicală 25 de persoane, dintre care nouă au fost spitalizați. „Dintre cei nouă pacienți, șoferița este într-o stare gravă. Astăzi, au apărut primele semne de dinamică pozitivă. I-au fost prelevate mai multe probe de alcool. Au fost depistați 2,15 promili, ceea ce este foarte mult. O altă persoană este într-o stare gravă cu foarte multe traume la cutia toracică. Șapte pacienți au gravitate medie. Acum a intrat în operație o persoană care are fractură gravă de femur.”

Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne susțin că a fost pornită o cauză penală și sunt audiate persoanele recunoscute drept părți vătămate. Vor fi demarate acțiuni civile legate de recuperarea pierderilor pe care le-au suportat persoanele în urma accidentului. „De asemenea, se lucrează la o analiză amplă pentru a reduce numărul celor care comit sistematic infracțiuni rutiere. Inspectoratul Național de Patrulare planifică în următoarele zile operațiuni pe întreg teritoriul țării.”    

Amintim că, luni, o persoană a decedat, iar alte 28 au fost rănite după ce un Porsche Cayenne, care se deplasa cu viteza de 130 de kilometri pe oră, a lovit în plin un troleibuz la intersecția străzilor Alba Iulia și Onisifor Ghibu din Chișinău.

Anticoruptie.md
02/10/2019

Comentarii