Maia Sandu i-a cerut directorului CNA informații despre mersul anchetelor privind trucarea achizițiilor în sănătate

Cornelia Cozonac
07/01/2021
Presedintie

Președinta Maia Sandu i-a cerut directorului Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, informații despre mersul anchetelor pornite în 2019, dar și despre cele ce țin de trucarea achizițiilor publice în domeniul sănătății. Șefa statului l-a convocat într-o ședință pe directorul CNA, la 6 ianuarie.

„Mi-am exprimat ferma convingere că lupta reală împotriva corupției este esențială pentru a putea dezvolta Republica Moldova și a îmbunătăți viața oamenilor. Am solicitat informații cu privire la activitatea desfășurată pe anchetele inițiate în 2019, inclusiv cele ce țin de achizițiile în sănătate, pentru a deconspira schemele de corupție. Totodată, am discutat despre implicarea Centrului pe dosarele de corupție mare și colaborarea acestuia cu Procuratura Anticorupție, dar și acțiunile instanțelor de judecată”, scrie prețedinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Combaterea corupției, în special în rândul celor mai înalți demnitari și funcționari publici, este o prioritate pentru mine în calitatea mea de Președinte. Voi milita pentru construirea de instituții funcționale și independente, astfel încât să putem asigura combaterea efectivă a fenomenului corupțional din țara noastră”, a precizat șefa statului. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat pe parcursul ultimilor doi ani câteva anchete jurnalistice care vizează achiziții cu probleme în domeniul sănătății. Bunăoară  în acheta  „Ruletă rusească cu viața diabeticilor”, arătam despre schema utilizată la procurarea insulinei pentru diabetici.  În luna iulie 2019, CNA anunța cp l-a reținut pe directorul Centrului pentru achizții în sănătate, în dosarul insulinei, dar ulterior nu s-a mai vorbit despre acest dosar. În ancheta „SCHEME // Echipamente de protecție, produse în Moldova, exportate în Polonia, în plină criză de coronavirus”, arătam că în timp ce sistemul medical nu asigura medicilor necesitatea de echipament de protecție, punând în risc sporit toți angajații, loturi de echipamente erau vândute în afara țării. O altă anchetă „Baștanii ambulanțelor: Contractul PDM-AKP și detaliile unei afaceri oneroase cu bani europeni” dezvăluia o schemă frauduloasă prin care au fost procurate ambulanțe pentru sistemul sanitar.  

      

Cornelia Cozonac
07/01/2021

Comentarii